Белослава ще съди Нона Караджова.

Певицата ще заведе иск срещу екоминистреството, защото не й дава разрешение да строи на Витоша. Белослава притежава имот, който се намира във вилната зона "Беловодски път".

Според екоминистерството обаче той попада в територията на парк Витоша и заради това певицата може да го стопанисва единствено по предназначение. На практика това значи, че тя не може да строи в собствените си земи.

През април 2011 г. Белослава сезира министър Нона Караджова с искане имотът й да бъде изключен от парковите територии. Аргументът й е, че към 2002 г. земите й са включени едновременно и в границите на парка, и в устройствения план на София.

Няколко месеца по-късно обаче Белослава получава отказ от министъра. Решението се позовава на заключенията на комисии, заседавали между 2002 и 2007 г. Певицата обжалва отказа пред съда и оспорването е прието за процесуално допустимо.

Магистратите отменят отказа на Караджова да изключи имота на Белослава от границите на парк Витоша. Съдът постановява още в екоминистреството да свикат отделна комисия, която да разгледа искането на Белослава. Вчера тя не пожела да коментира казуса.

От екоминистерството пък коментираха, че ще изготвят специален коментар, който ще бъде съобщен на медиите днес.

Сагата около "Беловодски път" започва през 2002 г., когато неправителствени организации предлагат редица имоти по периферията на парка да се изключат от територията му.

По въпроса са свикани комисии, които да разгледат случая. В работните срещи участват представители на Горското стопанство, РИОС, Столична община и Природен парк "Витоша".

На заседанията са канени и собствениците на териториите, чието изключване от парка се е обсъждало. Те също са имали право на глас във финалния вот на комисиите. Чрез гласуване на последното заседание е решено да се удовлетвори искането за изключване на имотите от парковите земи, пише в. "Стандарт".

Според Тома Белев, който по това време е шеф на парк "Витоша", обаче гласуването е невалидно, тъй като никой от собствениците не показал всички нужни за целта документи.

Скандалът става причина Столична община да изпрати възражение до екоминистреството, което на практика отменя решението на комисията.