Най-добрият ни футболист Димитър Бербатов се прибра за кратко в България след края на сезона в Премиършип.

Лятото за него ще е горещо и в буквалния, и в трансферния смисъл. Но почивката за звездата започна приятно - с връчването на четвъртите "Награди за успелите деца на България" на фондация "Димитър Бербатов".

Стана ясна и датата на следващия мач на №9 на "Манчестър Юнайтед" - 27 май. Тогава той и най-добрите му приятели ще сложат старт на летния благотворителен сезон, от който ще събират пари за талантливите българчета.

На въпроса къде ще играе едно талантливо благоевградско дете на 31 години след ерата "Юнайтед", към момента Бербатов не може да отговаря с конкретика. Но за значението на Деа и Елена при вземането на важното решение, за приятеля си Стилиян Петров, за своите скрити таланти и явния талант на българските деца Димитър Бербатов говори в специално интервю, пише 24chasa.bg.

- Митко, цяла България, а и голяма част от футболният свят си задават въпроса къде ще играеш през новия сезон, има ли някаква яснота за следващата ти дестинация?
- Следващата дестинация е ясна, да. Към морето. (Смее се.) Отивам да си почина.

- Следващата ти футболна дестинация, ако има такава, зависи ли и от условията за отглеждането на Деа - не само да й е просторно у дома да си играе с топките от хеттриковете ти, но и предпочитан език, климат и среда? Обсъждали ли сте и тези детайли вкъщи?
- Аз за момента си имам къща. Когато човек е с дете, има си семейство, естествено, че трябва да се съобразява. Когато дойде времето, ще видим. Но за момента къщата си ми е в Манчестър. Бъдещето ще покаже къде ще нося топките за хеттриковете.

- Да разбирам, че ако се наложи да ги носиш другаде, изборът за мястото ще си бъде лично твой и съобразен със семейството ти? А не да идеш някъде само защото са извадили многомилионни изкушения към теб...
- За мен на първо място е  усмивката на лицето на  детето ми. После следват другите неща. Разбира се, кариерата ми също е много важна. Но за момента всичко си е постарому.

- Има ли и един процент шанс да останеш в "Юнайтед"? Колко паунда би заложил на този вариант?
- Залози не мога да правя. За процентите и вариантите трябва да звъннеш на Емо Данчев.

- Вече изрази публично вярата си, че добрият ти приятел Стилиян Петров ще спечели най-важния си мач, успя ли да му го кажеш и лично?
- Преди да се върна в България, отидох да го видя до Лондон. Просто нямаше как, трябваше да се видим. Аз и преди това ходих у тях, а сега и в болницата в Лондон. Той сега си е там. Много хора постоянно ме питат, пишат ми по мейли и по Интернет страници: "Как е Стилиян, предай му, че сме с него." Стилиян оценява всичко това, но понякога трябва да му се даде малко пространство да диша. Добре е. Аз го видях.  Стилиян е  ентусиазиран,  че всичко ще премине както трябва. В това и аз съм сигурен. А и както го познаваме всички, той е борец. И всичко ще бъде ОК. Позитивно съм настроен. Той също. С най-добрите доктори е, в най-добрата болница...

- Цяла България се обедини в подкрепа за Стенли. Майка ти беше сред няколкото хиляди, които му отправиха позитивно послание от националния стадион. Това вероятно ти е направило впечатление...
- Обединиха се и това е хубаво. Минусът в цялата работа е, че се обединяваме само когато стане нещо подобно. Трябва да сме обединени винаги.

- Публикува във фейсбук няколко уникални шаржа на рапъри, на Хю Хефнър, на доктор Хаус. Кой е най-големият шедьовър на художника Димитър Бербатов?
- Ами на детето ми. Аз съм го нарисувал. И си го пазя у нас. Мога да го покажа някой ден. Ще видя, ще си помисля.

- Много български деца рисуват, пеят, танцуват, смятат и спортуват по-упорито и заради теб. Ти връчи четвъртите "Награди за успелите деца на България" на фондация "Димитър Бербатов". Изглеждаш така, сякаш това е изявата от всички твои дейности извън терена, която ти доставя най-голяма наслада. Така ли е?
- Аз съм щастлив, защото децата са щастливи. Получи се готино. Всяка година променяме по нещо в церемониите, за да им е интересно на децата. Направихме фондацията именно с идеята да ги правим щастливи и да им помагаме да успяват. Малко трудно е да накараш хората да дават. Това ми е проблемът. Но на тези, които ни подкрепят - голямо благодаря! Видя, че на децата им беше супер. Едни се притесняваха, други - не. Но важното е, че някой ден някое от тези деца  ще стигне на  моето място. Не казвам да стане футболист. Но да постигне такъв успех в своята си област. А тук бяха математици, гимнастички, плувкини и така нататък. Та това е най-важното. Това е бъдещето на България. Малко хора го осъзнават, но аз ще им покажа.

- Как ще научиш хората да помагат?
- Нали затова работиш във вестник, и ти ще помогнеш като напишеш: Димитър Бербатов казва: Хубаво е, когато има потупване по рамото и думи "браво, Бербат". Но понякога и аз моля за помощ. И го правя единствено заради децата. И има хора, които откликват. Но понякога нещата не се получават. Опитвам се да покажа. Никога няма да се оплача. Защото, когато им видя усмивките по лицата, ми става готино. Затова се опитваме всеки път да правим някакво разнообразно нещо. Вече започвам да мисля догодина как ще е церемонията. Веднага ми идват идеи, които ще реализираме на следващата церемония. Стана четвърта година, откакто връчваме наградите. И аз се гордея с това. И се чувствам добре. И наградите за успелите деца, и самата фондация вече  се превръщат  в марка, имат си име. Хората, които заслужават да ни знаят, са наясно, че сме от най-сериозните фондации. Пари и слава на мен не ми трябват. Всичко отива за успехите на тези деца.

- Наистина ли отсега започна да мислиш за догодина и юбилейните пети награди?
- Да. Ще го направим много хубаво. И дай боже, след това не да говорим за пето, а за петдесето издание на наградите.

- По колко време от ежедневието ти остава за децата покрай тренировки, лагери и грижи за семейството?
- Аз си питам постоянно за тях. И следя какво правят. Ще излъжа, ако кажа, че знам всичко. Защото те са над хиляда деца. Опитвам се да съм запознат с всички неща. Информиран съм. Следя кой се труди и кой успява. Както виждаш, повечето от децата на годишните ни награди са постоянни, което може само да ме радва. Постоянството е част от пътя към успеха. А не просто някой да спечели и да си каже: "Аз вече победих, защо да се напъвам?". По този начин децата градят характер и амбиции, които им помагат за бъдещето.

- На сегашната церемония плувкинята Георгия Кадоглу те разчуства и с артистичен монолог на сцената? Хубаво ли ти става, като виждаш многостранно развити и интелигентни млади спортисти, твои последователи?
- Георгия ме кара да се гордея наистина. Това, което тя направи, аз не го очаквах. Защото е плувкиня, а сега се изяви и като театрална актриса. (Смее се.) Момиче с много талант. На такива хора трябва само да се прави "евала". Тя се развива многостранно. Помня я още от първите награди. Тя беше едно малко момиче. Сега вече се е превърнала в девойка. В плуването убива конкуренцията, а като видях какво направи - ако реши да има кариера в киното, и там ще убие всички конкуренти.

- Май съвсем е тръгнала по стъпките ти - световнопризнат футболист, но отличен художник, а тя талантлива плувкиня с данни за актриса?
- Да е жива и здрава. Важното е да си следва пътя, да слуша родителите и мисля, че бъдещето е пред нея.

- И извън самите "Награди за успелите деца на България" се грижиш за талантите. Често деца и родители те засипват с благодарности. Като малката ни цигуларка Кати Георгиева, която тръгна по стъпките на големия Васко Василев в Московската консерватория с цигулка, купена от теб. Как се чувстваш, правейки такива жестове?
- Най-важното в случая е, че децата се трудят и успяват. А това, че аз помагам по някакъв начин, е, защото аз искам да ги виждам успели. Искам да ги видя как се радват. Някой път на някои от тях им трябват инструменти, за да си вършат работата. По една или друга причина нямат възможност и аз се опитвам да им помагам. Когато после си вършат работата с тези инструменти, примерно с новата цигулка, аз съм допринесъл с нещо за този успех.

- Получаваш много подаръци от децата от фондацията, пазиш ли си такива?
- Много се радвам на тези неща. Има хора, които постоянно ти казват: Защо събираш това, защо събираш онова? Ами защото някой ден си стоиш и се заглеждаш в нещо малко, примерно една чаша. Но тя ти е подарена от някого и събужда хубави спомени. А пък и децата се стараят. Някое ме нарисува,  друго ми  напише писмо, трето изработи нещо различно. И когато се прибера от чужбина, тези неща са ми на бюрото в офиса. И ако си имал скапан ден, то ти става готино. И ти се оправя настроението.

- Много спомени от децата ли имаш в къщата си в Англия?
- Опитвам се да ги пазя. Там, където живея, имам кабинет. И се опитвам да си ги редя в един ъгъл. Пазя ги и си ги гледам.

- На 27 май откриваш обявения от теб благотворителен сезон с мач срещу "Отборът на сърцето". В него има големи футболисти като Мария Илиева, Мис България 2011 Ваня Пенева...
- (Смее се). Тези хора са се захванали с хубава кауза. Инициаторът Лео Бианки ме запозна с нея. Играят мачове, събират пари и искат да ги дадат на децата. Ето хора, които помагат. Няма значение колко ще съберат, важно е, че са изявили желание. И са казали - това, което съберем - 5 лева, 50 лева, 1000 лева, го даваме на вас. А с тези хиляда лева на едно дете, като му се наложи да пътува за чужбина на конкурс по цигулка или балет, купуваме му билет и отива. Ето, помогнал си.

- Какво би им казал на футболистите и светските личности от "Отборът на сърцето"?
- Какво да им кажа - че ще ги бием. (Смее се.) Друго какво да им кажа. Аз аванта не пускам на терена. А след мача - лесна работа.

- Има ли интересни предложения за другите 5-6 благотворителни мача, които ще играеш срещу обикновени българи, за да събираш пари за талантливите деца?
- Има, има. Аз съм натоварил моята бригада (б.а. - най-близките му приятели, които са и в отбора) да се занимава с организацията. Някои хора в началото не хващаха вяра, че е истина. Стори им се съмнително. Но аз изпитвам удоволствие да играя такива мачове. И реших - защо пък да не го съвместя с каузите на фондацията. полезното с приятното. И доста хора откликнаха. Едни предлагат определена сума, втори - друга. Но за мен беше важно да разбера колко хора ще откликнат. Важното е, че всички искат да помогнат според възможностите си. Ние не можем да играем с всички, но на всички казвам голямо благодаря. Скоро ще обявим програмата с кои отбори ще играем. Очаквам да стане малък празник навсякъде, където отидем да играем.

Вижте фотогалерия:

Guardian се изгаври с Димитър Бербатов

Папарашки снимки на Димитър Бербатов