Египетска национална телевизия освободи 8 от телевизионните си водещи жени, които са с повечко килограми. Препоръчано им е да се подложат на диета, за да добият по-представителен вид.

Съюзът на египетските радио и телевизии е дал принудителна отпуска на дебеличките дами в размер на един месец, за да се вталят.

Кадижа Катаб, водеща в Канал 2, обаче излезе с изявление към зрителите, да изгледат последните й предавания и да преценят, дали наистина е ‘'дебела'' и дали трябва да напусне работа.

Друга водеща коментира, че ситуацията е обидна както за тях, така и за семействата им и че е трябвало да се разреши тихомълком.

Макар различни организации за защита правата на жените да обявиха постъпката за нарушение на конституцията и човешките права, от ръководството на египетската телевизия са категорични. Нарочените жени няма да получат заплащането си и не могат да се върнат на работа, преди да изпълнят изискванията.

В социалните медии се разрази спор - някои потребители защитиха освободените водещи, но други ги нарекоха "bakabouzas" - термин, който египтяните използват като обида за жени с наднормено тегло.

Оглавяващата Съюза на египетските радио и телевизии Сафаа Хегази, която издаде нелепата заповед, беше определена като ‘'силна жена'' за постъпката си от някои потребители, пише "Всеки ден".