От тази събота, 9-ти март, Vivacom Art Hall отново стартира безплатни лекции по съвременно изкуство като част от образователната инициатива „Въведение в съвременното изкуство“, организирана от Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив.

Лекциите се провеждат за втора поредна година в пространството за култура в Телефонната палата и с отворен вход. През 2013 курсът ще протече под надслов „Художници говорят за изкуство“ и ще представи на публиката гледните точки за българското и световното изкуство на някои от водещите български съвременни артисти, представени от младия куратор Вера Млечевска.

Със своето специфично отношение към изкуството, ерудицията и личния си опит като изследователи и теоретици, лекторите ще запознаят публиката с определени теми от развитието на съвременното изкуство. Аудиторията ще има възможност да се запознае с важни процеси от историята на изкуството като радикалното скъсване с ценностната система на предишни културни епохи, деестетизацията и новите му форми на публичност, художествения образ в условията на неговото масово репродуциране и навлизането на нови технологии.

Заедно със своето разбиране за определени проблеми от историята на визуалното изкуство, лекторите ще споделят своите лични извори на вдъхновение и моменти от развитието на изкуството, които те намират за значими за своето персонално развитие.

Серията „Въведение в съвременното изкуство - Художници говорят за изкуство“ ще представи богат визуален материал и ще предложи възможност за дискусии и въпроси от страна на публиката.

Програма на лекциите: 
9 март - „Концептуализъм с човешко лице“ – Лъчезар Бояджиев 
23 март – „В здрача на пост-медията. Всичко е дигитално, но можем ли да говорим за дигитално изкуство?“ – Красимир Терзиев 
6 април - „Психоанализа, съвременно изкуство и разширените диспропорции на естетическото съзнание“ – Петер Цанев
20 април – „(Не)очаквани съвпадения“ – Борис Мисирков и Георги Богданов
18 май - „Сайт-специфик арт. Да преместиш работа, означава да я разрушиш“ – Правдолюб Иванов 
8 юни – „Исторически контекст на съвременното пърформанс изкуство. Жива акция в ерата на мобилния интернет“ – Боряна Росса 
Водещ: Вера Млечевска

Входът за лекциите е свободен с предварително записване  на info@openarts.info.