Михаил Михайлов, по-известен като Мишо Шамара, е един от най-популярните рап изпълнители у нас. Родом от Варна, през 90-те години той създава емблематичната група „Гумени глави”.

Първоначално насочва усилията си към брейк-денс школи, където преподава танцовите стъпки на MC Hammer. Оттам идва първият му прякор - Хамъра, който скоро прераства в Шамара. Сега изпълнителят има нов псевдоним - Биг Ша.

Рапърът не пропуска възможност да декларира ненавистта си към поп-фолк музиката и за разлика от много свои колеги се е зарекъл, че никога няма да направи съвместен проект с изпълнител от този жанр. Освен певец той е и продуцент.

Собственик е на звукозаписната компания R'n'B Records, която се слави като една от най-добрите у нас в промотирането на хип-хоп артисти. Срещаме с Мишо, за да го разпитаме за чалгата, за кариерата на двете му деца и за бъдещите му проекти.


- Разбрахме, че последното видео към съвместното ти парче с DMX е цензурирано. Какво отрязахте от клипа?

- Отрязахме няколко думи от моя текст и един куплет на DMX, защото беше доста неприличен. Той е доста необуздан като творец - не можеш да му кажеш какво точно да пее и да го вкараш в рамки. Затова се наложи да го поорежем малко, но наистина съвсем малко. От неговия текст махнахме няколко „нечисти” изречения, въпреки че те просто отразяват действителността такава, каквато е.

- След като направи записи със Snoop Dogg и DMX, кой е следващият изпълнител, с който искаш да работиш?

- Иска ми се да сключа договор за запис с някоя голяма компания и после да се случват яки неща. Иначе водя преговори и имам постигнато съгласие с много други големи рап звезди като Пи Диди, Рик Рос, Дъ Гейм и така нататък. Даже ако трябва да бъда честен, преди да започна работа по последната ми песен с DMX, мислех да я направя с Дъ Гейм, но сметнах, че той не е достатъчно популярен у нас и няма да мога да намеря спонсори за съвместно парче. В бъдеще обаче се надявам, че ще работя и с него. А що се отнася до Пи Диди, с неговите мениджъри вече сме се договорили, просто е въпрос на време и някой ден ще реализирам общ проект и с него.

- Как ти се струва музикалният бизнес в България към днешна дата, все пак нещата от 1990-а досега много се промениха?


- Проблемът идва от безплатните емпетройки. През 90-те продавахме яко музика и печелихме пари, но сега нещата са други. За хората е нормално да ни крадат и даже се сърдят, когато си търсим правата. А това не е никак честно. Да откраднеш песен, е същото като да откраднеш салам.

Даже е по-гадно, защото ако си гепил някой сух шпек, сигурно си го направил от глад. А хората сега крадат музика ей така, просто за спорта. Това не е правилно. Българските политици смятат, че у нас са важни само хлябът и свинската мас и не се интересуват от музиката и духовността.

Песните за тях се явяват нещо, без което всеки може, и в един момент ние, творците, се оказваме в положение, че да трябва да си изкарваме хляба с всякакви странични дейности, но не и с пеене. Аз например, преди десетина години изкарвах добри пари от музиката, която правех. Средствата влагах в качествени клипове и всичко вървеше. Сега нещата стоят по доста по-различен начин. Музикалният бизнес в страната ни стана доста тегав.

- Какво е отношението ти към чалгата, като изключим, че не си от Кюстендил и не ядеш бахур, както се пошегува наскоро?

- Неее, в грешка сте - никога не съм споменавал Кюстендил. Даже мисля, че имам роднини там. Казах, че да си млад, интелигентен, модерен, добре облечен човек и да слушаш чалга е все едно да пиеш Хенеси хикс и да хрупаш праз за мезе, или да пиеш шампанско Мое и да замезваш с бахур.

- Кой от нашите изпълнители според теб може да се нарече истинска звезда?


- Доста хора в България са истински звезди. Тоест много хора имат таланта, излъчването и аурата на звезди. Единственото, което обаче им пречи, е, че пазарът в у нас е твърде малък, за да се печелят добри пари, но каквото – такова.

- Новото ти парче The Boy Go Off има над 90 000 гледания на ден в най-престижния американски сайт за хип-хоп култура www.worldstarhiphop.com. Имаш ли представа как се движи песента в щатските класации в момента?


- Клипът се гледа наистина добре в щатските сайтове. Наскоро даже попаднах на един, в който има вече регистрирани 900 000 гледания, което е успех. Това означава, че хората наистина се кефят на моята музика, защото парчето няма някаква наложена ротация по MTV или другите музикални канали. Когато една песен се излъчва по 10 пъти на ден, тя се натрапва насила на хората. Когато обаче те сами си я търсят в интернет и я слушат, това означава, че сме се справили добре.

- Имаш една емблематична песен, която се казва „Дреме ми на *** ”. За какво все пак ти дреме най-много?

- Най-много ми дреме за моите дечица и за всички, които обичам. Също така супер много държа на феновете си, които ме подкрепят толкова много години, и се надявам да ги радвам и зареждам с хубави емоции.

- Как се върви кариерата на Ани и Лил Ша?


- В момента снимаме второто видео на Лил Ша и Лейди А. Песента се казва „Чукни 5” и в нея участват супер много популярни личности от родния шоубизнес. Не смятам да насочвам малките към някаква звездна кариера. По-скоро искам те да имат едно щастливо и усмихнато детство, да се радват на повече внимание. Ако решат обаче да се насочат към моя бизнес когато пораснат - супер. Ще им покажа как живее един рапър. Това не е никак лека работа, но пък е много хубава. Вярно е, че не стоиш на бюро от 8 до 5, но пък има и много други „уловки”. А и с тази професия не можеш да спечелиш всичките пари на света.

- И каква е твоята тайна на успеха?


- Не си я казвам. Всеки изпълнител сам трябва да мине по пътя си и да стигне до нея. Тя е специфична за всеки човек.

- Разкажи малко повече за семейството си, имали ли сте тежки моменти и вече чувстваш ли се по-улегнал.

- Тежки моменти винаги има. Много хора си мислят, че, когато си популярен, всичко ти е наред, но реално, за да имаш успех, трябва да съумееш да се пребориш със зверска конкуренция и да успееш да се издържаш - както тебе, така и семейството си. Чувал съм понякога да казват „Гледай го тоя къде стигна, направи песен с DMX, леле!”. Обикновените хора обаче не разбират, че от това аз не съм спечелил кой знае колко и много повече съм изгубил.

- Над какво работиш в момента?

- Работя над ремикс на The Boy Go Off. Смятам да направя една невероятна продукция, в която да включа няколко имена от световна величина. В момента текат усилени преговори с руския изпълнител Тимати. В родината си той е по-популярен от Филип Киркоров, но у нас е по-малко познат. Що се отнася до работата ми, с него нека не пренебрегваме факта, че той е истински мултимилионер. Не говорим за някакво си там руско богаташче, така че ще се радвам много, ако запишем парчето. За ремикса на The Boy Go Off преговарям и с най-известните немски рапъри и с един пич от Кипър. Иска ми се вкарам и един италианец, така че ще се получи международно парче.

Източник: в. 'Новинар"