Седмица след като MTV раздаде своите награди на грандиозна, но отново разочароваща със своите победители церемония, и в САЩ се раздадоха няколко музикални статуетки късно снощи на Американските музикални награди.

За съжаление, както и преди седмица, и тук изборът бе доста противоречив и награди главно най-често излъчваните и популярни идоли на тийнейджърите в днешно време, а не даде наградите на музиканти с по-дълбоко музикално качество.

В Лос Анджелис с най-големи очаквания пристигнаха Риана и Ники Минаж, които бяха основни претендентки да блестят, като бяха номинирани в по четири категории. Риана обаче остана разочарована, с почти празни ръце, след като спечели единствено за най-добър r`n`b албум, докато Ники Минаж завоюва две статуетки в категориите за рап/хип-хоп.

Джъстин Бийбър за пореден път беше големият победител на нощта. Той прибра най-важната награда – за артист на годината, както и тeзи за най-добър поп албум и най-добър поп изпълнител, което беше очаквано в Америка, където са луди по него, след като той успява да прибере същата награда в две поредни години и в Европа.

И тук наградата за изгряваща звезда отиде при Карли Рей Джепсен, макар Somebody That I Used To Know на Gotye да беше по-голям хит, а другите млади имена One Direction и fun. да издадоха дори повече от един хит.

Най-добра поп изпълнителка беше Кейти Пери, а група – Maroon 5. Тейлър Суифт беше избрана за най-добра кънтри изпълнителка, а Ъшър и Бионсе бяха най-добри r`n`b изпълнители. При рок бандите триумфираха Linkin Park, а сред електронните продуценти Гета успя да пребори Калвин Харис и Скрилекс.

Церемонията не мина и без впечатляващи изпълнения на живо – от Тейлър Суифт, през Карли Рей Джепсен, Джъстин Бийбър и Pitbull, до Стиви Уондър. Вечерта беше закрита от "Gangnam Style" на Psy с изненадващото включване на MC Hammer, пишат от dnes.bg.