Бионсе планира да отпусне стипендии за жени в сферата на изкуството, музиката, литературата или афроамериканските науки в 4 американски университета, предадоха световните информационни агенции.

Поводът е отбелязването на една година от излизането на албума "Lemonade" на певицата, който спечели "Грами".

Наградата "Формейшън сколърс" за академичната 2017-2018 година цели да насърчи и подпомогне млади жени, които не се страхуват да мислят иновативно и са дръзки, креативни, осъзнати и уверени, цитира БТА.

За стипендия ще се конкурират възпитаниците на Музикалния колеж "Бъркли", университета "Хауърд", училището по дизайн "Парсънс" и колежа "Спелман". Право на нея ще имат новоприети, следващи и завършили студенти.

Стипендията в колежа "Спелман" в Атланта, в който по традиция се обучават чернокожи жени, ще бъде еднократна, в размер на 25 хиляди щатски долара. Заявленията се подават през май, а победителят ще бъде обявен през юни.

Университетът "Хауърд" във Вашингтон, в който учат предимно чернокожи, публикува в Туитър, че ще обяви механизма за кандидатстване в следващите 30 дни.

"Lemonade" е шестият албум на Бионсе. Той имаше 9 номинации за награди "Грами" и спечели призовете за най-добър съвременен албум и за най-добър клип към парчето "Formation".