ММА-боецът Георги Валентинов, известен още като бивш годеник на Русата Златка, се оказа предводител на агитката на „Левски” в жестокия побой в центъра на Братислава. Миналата седмица около 40 привърженици на сините бяха атакувани от над сто хулигани от полския „Краковия” в словашката столица. Въпреки числения си превес, по-многобройната чужда армия от фенове яде голям бой. Оказа се, че групата от София е била само от бойци и кикбоксьори от боен клуб „Сектор Б”.

Побоищата се разразиха вечерта на 10 юли на улица „Вентурска” в стария град. Феновете от София, които пътуваха за мача на „Левски” с словашкия „Ружомберок” от Лига Европа, били седнали в едно от заведенията на открито. Изведнъж ги атакували повече от сто души, без никакви отличителни знаци на футболен отбор. По-късно се оказало, че нападателите са поляци от „Краковия”, минаващи оттам на път за гостуването на техния отбор в Дунайска стреда. В групата имало и хулигани от агитката на холандския „Аякс”, побратими с поляците.

Те си мислели, че имат срещу себе си по-слаб и по-малоброен противник, пристигнал само с един автобус. Вместо това обаче се натъкнали на добре тренирани бойци от София. Повечето се подготвят в бойния клуб „Сектор Б” към агитката на „Левски”. Начело бил Георги Валентинов, който беше годеник на Русата Златка, преди плеймейтката да го зареже и да отиде при Благой Георгиев – Джизъса. В групата бил и европейският шампион по кикбокс Даниел Илиев, само преди няколко седмици той защити титлата си в Манчестър. Сега двамата с Валентинов светкавично организирали групата за отпор срещу нападателите. Вкарали в употреба столове и маси от заведението, с които налагали онези по главите. Потресаващите кадри от погрома обиколиха целия свят.

Един от участниците от българска страна свидетелства пред „Уикенд”: „Всички бяхме със сините фанелки и шалчета на „Левски”, не сме се крили кои сме и откъде идваме. Седнахме на центъра, даже и не сме пили концентрат, поръчахме само по една бира или кола. Изведнъж ни атакуваха поне сто души, облечени в черни фанелки. Не знаехме кой ни напада и с кого се бием! Чак по-късно разбрахме, че това са поляци…”.

Същият източник добави, че словашката полиция бързо е установила много бързо виновниците за инцидента. „Собственикът на заведението и персоналът лично свидетелстваха пред властите, че българската група е била атакувана изневиделица. Същото се видя и при прегледа на записите от камерите. Затова арестуваните от нашите бяха освободени още на следващия ден, тъй като се разбра категорично, че сме действали при самоотбрана”, разказва той. Ден по-късно всички отидоха на мача в Ружомберок, където „Левски” победи с 2:0.

Сините фенове са се отървали и без сериозни наранявания, за разлика от поляците и холандците. Най-малко десет от тях са постъпили на лечение в болница и не могли да стигнат до Дунайска стреда. В началото на седмицата седем хулигани от „Краковия” и „Аякс” бяха осъдени да лежат по шест месеца в словашкия затвор  „Съдът реши да наложи тези санкции на обвиняемите, както по отношение на сериозния характер на техните действия, така и като общо възпиращо средство за бъдеще", съобщи говорителят на съда в Братислава. Освен това осъдените са със забрана да посещават спортни събития в Словакия за следващите три години, пише "Уикенд".