Днес излиза от печат „Благодатният четвъртък“, естествено продължение на един от знаковите романи на Джон Стайнбек – „Улица Консервна”!

„Благодатният четвъртък“ (превод: Кръстан Дянков, 280 стр., цена: 16 лв.) отново ни връща към Монтерей, към онези безимотни и светли нехранимайковци, чиито сърца са по-добродетелни от сърцата на „деловите и почтените” представители на висшите обществени слоеве. След края на Втората световна война улица „Консервна“ сякаш си е все същата, меланхолична и непредвидима, само дето грохотът на консервните фабрики е стихнал. Докато в един благодатен четвъртък съдбата не решава да слее пътищата на двама от героите. И на улица „Консервна“ ще настъпи промяна.

Джон Стайнбек е безкомпромисен идеалист и хуманист, автор на 25 романа, талантлив публицист, носител на „Пулицър“ и Нобелова награда за литература. Определят го като велик писател и „независим поборник за справедливост с безпристрастен инстинкт за истински американското”. Роден в калифорнийския град Салинас, Стайнбек познава до болка неволите на местните фермери и работници от началото на 20 век. Романи като „На изток от рая“, „Гроздовете на гнева“, „Улица „Консервна“ и „Благодатният четвъртък“ са любими на читатели от всички поколения по всички краища на света.