Намушканият през уикенда ММА боец Благой Иванов-Багата се държал геройски след инцидента. Около час след наръгването той бил в съзнание, въпреки че дълбоката рана стигнала чак до сърцето, съобщи Канал 3.

Багата загубил съзнание чак в "Пирогов". Там обаче бил мигновено поет от хирурзите, които извършили животоспасяваща операция, която продължила около 6 часа. От "Пирогов" обаче уточниха, че това не дава гаранции за живота на спортиста. Най-важни за бъдещето му са следващите 48 часа. Спрели са кръвоизливите и кръвопреливанията.

Междувременно стана ясно, че единият от другите двама пострадали - Станой Тодоров, също е ММА боец, пише blitz.bg. Той бил спарингпартньор на Багата. Заради неприятна контузия в момента на инцидента Станой бил с лонгета на едната ръка, заради което се защитавал само с другата, като предимно мятал столове и маси срещу нападателите.

*Благой Иванов-Багата срещу Светослав Захариев-Сисо (Свободни двубои от „Real Pain Challenge Collision”)

Компанията излязла из нощна София, за да отпразнува края на боксовия турнир "Странджата". Багата и останалите обиколили няколко столични заведения, преди да "паркират" в бившия клуб "Домби", който бил с най-дълго работно време.

Благой и приятелите му били добре почерпени по време на инцидента. Приятелите му обаче са категорични, че той не се държи агресивно и не би се нахвърлил на никого. "Той e професионален състезател, човек с дисциплина и не би тръгнал да се бие", смята негов съотборник.

От Първо районно, където са били разпитани свидетелите от нощния инцидент казват, че приятелите са били крайно лаконични за сбиването. Никой не помни какво и защо е станало, още по-малко кой е наръгал Благой Иванов.

Според последна информация, групата около Дъмпела, представител на люлинския ъндърграунд е замесена в кървавия екшън. Това са потвърдили разследващите пред bTV. Двама от охраната на Дъмпела са разпитвани във връзка с инцидента.

"Багата е уравновесен, тих и затворен, не се пали лесно. Не си демонстрира силите и мускулите по заведенията." Така пък треньорът Стоян Саладинов описа своя ученик Благой Иванов в телефонно интервю по БиТи Ви и отрече вероятността той да е предизвикал скандала.

“Багата живееше в Америка, между боевете, които му уговаряха менажерите му, идваше при мен в залата, тренираше и си отиваше. Защо е бил в “Домби”, не знам. Може би е бил поканен, той е популярен човек”, каза още Саладинов и добави, че по негова информация сбиването станало за секунди, след като в заведението влязла група от 7 човека.

“Не знам дали са се познавали. За първи път чувам прякора Дъмпела. Контактите ми са в залата. Това не е състезател, не е от нашите среди”, обясни още треньорът, който от 30 години е служител на МВР.

*Бойко Борисов позира за снимка със самбистите Росен и Румен Димитрови, Благой Иванов-Багата, треньорът Стоян Саладинов и шефът на федерацията Румен Стоилов

"През последните години Багата изкара нормални пари от спорта. Дълго го наблюдавам отблизо, през последните 3 години печели нормални пари и много хора се опитват да се изкарват добри приятели с момчета като него”, коментира тази сутрин по БиТиВи депутатът от ГЕРБ и президент на Българската федерация по самбо Румен Стоилов.

Така той отрече версията, че преразпределението на наркотеритории е причина за кървавия инцидент с Багата.

Румен Стоилов разказа, че познава Благой от 15-18 години, откакто той се занимава с този спорт, а освен това е бил заедно с бащата на Багата в отбора по самбо.

“Не е в характера на тези момчета и момичета, които практикуват боен спорт, да правят скандали – енергията им остава на тепиха. Не вярвам от него да тръгва скандалът”, заяви още Стоилов и допълни, че не е нормално все още да няма арестувани.

“По-голямата изненада за мен е как може да се влезе с нож в заведение”, каза още депутатът, според когото трябва да се поиска сметка за свободния достъп с оръжие от собственика на заведението, в което имало подобен скандал и преди месец - 19 януари.

Русата Златка е отишла да види Благой в "Пирогов", малко след като го оперирали. Златка Димитрова - Черната, пък отказа всякакъв коментар.

*Благой със Златка Райкова

Снимки: Bulphoto