Един от най-големите тенори Бойко Цветанов ще събере българския музикален елит в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) за отпразнуването на своята 60-годишнина. Приходите от билетите ще бъдат дарени на Фондация “Борис Христов”.

Концертът “Бойко Цветанов и приятели”, който ще се проведе на 16 юни от 19:00 ч., дава заявка да се превърне в едно от значимите музикални събития в страната през последните години. Оперният репертоар ще бъде в ръцете на един от най-изявените тенори на световната сцена – Бойко Цветанов, а също на Стоян Бончев и Цветелина Малджанска, която може да се похвали със съвместни сценични изяви с Андреа Бочели и Хосе Карерас.

Джазът ще оживее на сцената, благодарение на един от най-великите джаз пианисти и композитори – Алекс Зографов, който пристига от САЩ специално за концерта. Теодосий Спасов ще твори магичен български фолкор, а от Париж ще дойде виртуозният цигулар Марио Хосен и със струните на забележителната си 300-годишна цигулка ще претвори вълшебни сола. Любимите на няколко поколения певци Орлин Горанов и Петя Буюклиева ще представят едни от най-големите хитове на българската естрада. Рокът ще звучи от китарата на големия Николо Коцев и неговата група. Режисурата на спектакъла е поверена на Бойко Илиев, а общинският оркестър Симфониета “София” ще бъде дирижиран от Миша Дамев. Участие ще вземе и хор “Гусла” с диригент акад. Валентин Бобевски.

ПОВЕЧЕ ЗА БОЙКО ЦВЕТАНОВ:
Бойко Цветанов е покорил най-големите световни оперни сцени и е пял заедно с Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас. Той е един от най-големите тенори на нашето време. Завършил е Консерваторията в София, специализирал е при Маргарита Лилова във Виена, Борис Христов в Рим, Карло Бергонци в Академия “Верди” в Бусето и при Франко Корели.

Великият Борис Христов наричал своя ученик: “Сине мой, Дон Карлос на моите мечти”, в асоциация с образа от едноименната Вердиева опера.
Успешната му международна кариера започва от Софийската опера, за да го отведе до най-престижните международни сцени. В творческата си биография е записал повече от 60 централни тенорови роли.

В продължение на 22 години е водещ тенор на операта в Цюрих, Швейцария, където изпълнява главните тенорови партии и достига понякога до 75 спектакъла в годината. Концертът по случай юбилея му се провежда под патронажа на Столична община. Цените на билетите са от 20 до 60 лв., като всички приходи от концерта ще бъдат дарени на Фондация “Борис Христов” с цел да подпомогнат дейностите на фондацията и осъществяването на няколко нови музикални проекта.

Първият от тях ще бъде реализирането на най-новата българска опера “Орфей” – написана от Маестро Александър Зографов. Той е един от най-големите съвременни композитори и диригенти. Лично е поставил на сцената на Бродуей като диригент и музикален директор на почти всички мюзикъли на Андрю Лойд Уебър, с когото са близки приятели.

ПОВЕЧЕ ЗА ФОНДАЦИЯ “БОРИС ХРИСТОВ”:
Фондация "Борис Христов" е регистрирана като фондация в обществена полза. Съпредседател на фондацията е първият и най-успешен ученик на Борис Христов – световноизвестният тенор - Маестро Бойко Цветанов. Членове и съмишленици на фондацията са световнопризнатият пианист и композитор Маестро Александър Зографов, акад. Валентин Бобевски, акад. Николай Цанков, проф. Огнян Герджиков и проф. Георги Чапкънов, който извая най-забележителния скулптурен портрет на Борис Христов, който се превръща в символ на фондацията.

СЪБИТИЕТО Е ПОД ПАТРОНАЖА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА!