Кейт Бланшет бе почетена за цялостна кариера на наградите на Австралийската академия за филмово и телевизионно изкуство, смятани за еквивалент на "Оскар".

Тя се разплака, докато получаваше наградата "Лонгфорд Лайъл" - най-високия актьорски приз в страната, който носи името на починалата актриса и режисьорка.

"Заприличах на онези смешни хора, които не могат да сдържат сълзите си, докато ги награждават", каза 46-годишната Кейт, цитирана от БТА.



Ласкаво за австралийката се изказаха режисьорите Мартин Скорсезе, Ридли Скот и Тод Хейнс. Церемонията се състоя в Сидни.

Британската актриса Кейт Уинслет попадна в центъра на медийното внимание, след като драмата "Моделиерката", в която се снима, доминираше на церемонията. Звездата от "Титаник" бе обявена за най-добра актриса за ролята си.

Хюго Уийвинг и Джуди Дейвис, които й партнират в същата лента, пък спечелиха наградите съответно за актьор и актриса в поддържаща роля.



"Моделиерката" обаче загуби надпреварата за топ отличието за най-добър филм, което бе присъдено на "Лудия Макс: Пътят на яростта". Наградата за най-добър режисьор бе връчена на Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта".

Австралиецът Майкъл Кейтън бе обявен за най-добър актьор за ролята му в "Последното такси за Даруин".

Снимки: Getty Images/Guliver