Поне два от новите български игрални филма, които тръгват по кината през есента, имат сериозен шанс да попаднат в някои от големите кинофестивали от клас „А” и да вземат награди. 

Това са „Цинкограф” на Емил Христов и „Аз съм ти” на Петър Попзлатев.

Заедно с „Три” (“Юли”) на Кирил Станков, който ни представи на 34-ия Московски кинофестивал през юни, това бяха топзаглавията, към които очакванията са големи. Есенният киномаратон включва 10 нови заглавия, като най-натоварен е октомври.

С голяма доза сигурност обаче може да прогнозираме, че двете ленти с Асен Блатечки, ще се радват на голям зрителски интерес.

„Лошото момче” на БГ киното ще го гледаме в „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” , който тръгва по кината от 14 септември. Комедията на Георги Костов разказва за 23-годишния студент Антон, по прякор Красивия, който има мечта, но за да я осъществи, трябва да намери пари.

Точно тук той се забърква в страхотна каша с наркобос, топченге гей, футболист, мутреса и т.н. В този екшън участват цяло съзвездие от родни звезди, сред които Ивайло Захариев, Влади Въргала, Део, Дичо, Деян Донков, Георги Кадурин. Сценарист е Десислава Ангелова, оператор Георги Райков.

Първата главна роля на романтичен герой ще бъде за Асен Блатечки в „Пъзел” на Иво Стайков. Това е дебют за сина на известния режисьор Людмил Стайков. В лентата ще блесне и топманекенката Станимира Колева, позната ни от „Стъклен дом”.

„Пъзел” е романтична история за ценностите и предопределеността в живота и любовта, където точно както в пъзела за всеки човек има едно точно определено парченце, с което може да се съедини, за да си паснат и да се получи рисунката. Но дали дали можем, или успяваме да поставим точното и съдбата може ли да бъде пренаписана ?

В тази романтична драма на Блатечки ще партнират Атанас Сребрев, Петя Силянова, Павел Попандов, Джоко Росич, Александра Сърчаджиева, Мария Статулова, Робърт Янакиев. Свежото попълнение ще е една от дъщерите на Митко Щерев – Александра. Баща й озвучава лентата с музиката си. „Пъзел” ще се завърти на големия екран от 5 октомври.

През октомври ще гледаме и кримката „Още една мечта” с четири красавици -  Койна Русева, манекенката Диляна Попова ( Love.net), Мира Бояджиева (Сандра от „Стъклен дом”) и Ирена Тодорова. Филмът тръгва с
доста агресивна рекламна кампания

Мацките решават да оберат банка и оттогава се набъркват в страшен екшън. Режисьорът  Николай Мутафчиев е поканил още Деян Донков, Златка Димитрова, Мария Силвестър, половинката й Силвестър Силвестров.  След като направи успешни премиери в Германия и Русия, едновременно във Франция и България през октомври тръгва мистериозният „Непозната” на Михаил Пандурски.

Главните роли в римейка на „Бариерата” по едноименната повест на Павел Вежинов са поверени на Георги Стайков и Ива Гочева, дъщерята на продуцента Димитър Гочев. В екипа влизат някои от най-известните български актьори - Стефан Данаилов, Наум Шопов (в последната си роля), Бойка Велкова, Валентин Ганев, Стоян Алексиев, Емилия Радева. Оригиналната музика е дело на Константин Цеков от ФСБ.

Очаква се в късната есен да излезе и продукцията на „Гала филм” „Юли” („Три” и „Крапец”), която бе приета топло от публиката на Московския кинофестивал. Предстои да излязат по екраните и „Отрова за мишки” на Константин Буров „Покрив за двама” на Бойко Боянов.