Дженна Талакова, която преди това е била мъж и въпреки това успя да участва в канадския етап на конкурса „Мис Вселена", не премина финала, съобщава Canadian Press.

Талакова се нареди сред 12-те най-красиви момичета, но не попадна в петорката на финалистките. Нейната адвокатка Глория Олръд заявила, че това не е повод за страдание, пише 24chasa.bg.

„Тя все едно е победителка, ако искате да знаете моето мнение" - заявила защитничката и пояснила, че Талакова удържала победа в защита на гражданските права, а това е по-важно, отколкото да представи Канада на „Мис Вселена".

23-годишната блондинка от Ванкувър се родила момче и носела името Валтер, обаче на 19 години си направила операция за смяна на пола.

Организационният комитет на „Мис Вселена" специално заради Талакова направи промяна в правилника, като през април реши, че от 2013 година в подбора могат да вземат участие и момичета, които преди това са били момчета, но впоследствие са си сменили пола.

За отстраняването на Талакова от националния конкурс стана известно през март. След това за нея се застъпиха десетки хиляди човека, както представители на ЛГБТ-обществото, така и от правозащитни организации.