Певицата Бет Харт наскоро гостува в България и ден преди концерта си, посети популярно столично заведение с гледка към храм-паметника „Св. Александър Невски“ , като заедно със своите музиканти, опита няколко специалитета. Любимо ѝ стана ястието „Октопод на плоча“, чиято рецепта ви представяме.
Името на октопода се е превърнало в социална метафора. То е от старогръцки произход и през латинския е навлязло в повечето европейски езици. На английски се нарича и devil fish (дяволска риба), което отпраща към тъмната природа на този хищник. Дали на подсъзнателно ниво или съвсем нарочно, скандалната Бет Харт се спря именно на това дяволски вкусно ястие.


В някои рецепти, при варенето на октопод във вода се препоръчва да се пуснат и две коркови тапи. Това странно хрумване си има рационално обяснение. В корка се съдържа ензим, който прави месото по-крехко.
Подходящо питие за октопода са всички видове пенливо вино. Бет Харт обаче остана вярна на традицията да не пие по време на турне и се наслади на октопода в La Cattedrale в комбинация с купа таратор.

Необходими съставки:
Октопод
Лимон и сол

Начин на приготвяне:
октоподът се почиства
слага се вода (количеството ѝ зависи от големината на октопода), за да заври
към водата се прибавя 1 лимон, разрязан на 4
октоподът се потапя 3-4 пъти във водата (изважда се и отново се потапя) около 3-4 пъти, след което изцяло се потапя (това се прави, за да се накъдрят пипалата)
вари се до максимум 40 минути във вряща вода (това време е достатъчно за един средно голям октопод)
веднага след като се извади от врящата вода, се слага на лед, за да се изстуди 

осолява се и се порцира на 150 грама

снимка/източник: LA CATTEDRALE