Мост между оркестровото изкуство на Изтока и Запада в Европа ще бъде регионалната среща на Европейския оркестров форум, организирана от Българската асоциация на работодателите в културата (БАРОК) и Българското национално радио на 28 и 29 октомври 2016 г.

Общественото радио отново ще покаже силата си на културна институция - най-големия продуцент и съхранител на музика у нас.

Работната среща ще постави началото на балканско-европейски диалог за оркестровото дело. Тя ще има приложно-обучителен характер. Основните теми са три: „Празен ли е портфейлът?“, „За кого свирим?“ и „Пътуване към бъдещето“. Освен европейски експерти от Великобритания, Полша и Финландия, гости ще има от Румънското национално радио, от Радиото и телевизията на Сърбия, от Македонската филхармония и от Черна гора.

„Ще осъществим видео конферентни връзки с големи диригенти и мениджъри на оркестри от Брюксел, Виена, Париж, Екатеринбург и Будапеща – обясни Момчил Георгиев - член на Управителния съвет на БНР. - Очаквам да се включат български музиканти и шефовете на Асоциацията на европейските фестивали и на Световната федерация на музикантите. Така в конференцията ще участват много повече хора, отколкото могат да дойдат в София.“ Експертите в класическата музика ще бъдат изненадани с концерт на Оркестъра за народна музика на БНР.

Европейският оркестров форум е мрежа на европейските асоциации на оркестрите от 16 страни. Националните оркестрови асоциации обединяват състави от симфоничния жанр и лобират за тях. Те са и работодателски организации - занимават се активно със социалния диалог в страните си, както и на европейско ниво. Балканските страни все още нямат създадени такива асоциации и една от целите на форума е да бъдат стимулирани хората, работещи с класически оркестри, да създават свои сдружения.