В навечерието на своята 80 – годишнина, БНР представи премиерно книгата на доц.д.н. Ивайло Христов „Божана Димитрова кауза радиожурналист“.

„Всички ние имахме необходимостта да си припомним значението на каузата радиожурналист. Представянето на книгата е един блестящ начин да направим това. Защото Божана Димитрова защитава и брани тази кауза, живее с нея, бори се за нея“, каза г-н Радослав Янкулов - Генерален директор на БНР, по време на тържествената вечер в Първо студио на обществената медия.

Доц. Ивайло Христов, който е преподавател в УНСС по „История на българската журналистика“ и „Народопсихология“, повече от две години убеждава Божана Димитрова за значението и необходимостта от написването на тази книга.

„Божана Димитрова е гласът на моето детство, на покойните ми родители, на къщата в която съм живял, на един свят, който се е стопил и вече едва-едва мъждука. Изключително щастлив съм, че тя прие и днес книгата е факт“, споделя Ивайло Христов.

Авторът проследява четвъртвековната история на легендарното и обичано предаване „Разговор с вас“, чрез интервюта на колеги журналисти, ученици и събеседници на легендарната Божана Димитрова.



„Книгата може да бъде разглеждана и като най-дългото интервю дадено от златния глас на Радиото“, разказва редакторът Мария Стефанова. „Разговор с вас“ е първото ток-шоу в българския радиоефир. Книгата на Ивайло Христов е документален разказ с много разказвачи, които пресъздават от първо лице историята на „Разговор с вас“ през годините. Лили Маринкова, Ана Мария Тонкова, Светла Петрова, Кеворк Кеворкян, Петко Георгиев говорят за свободата на изразяване и каузата на радиожурналиста. Книгата представя и оценката на доайена на българската радиожурналистика проф. Веселин Димитров, за ролята и следата, която оставиха във времето предаването „Разговор с вас“ и водещата Божана Димитрова“, обобщава Мария Стефанова.

„Голямата магия на радиото и неговата сила се дължи на факта, че то е сбор от съмишленици, които трептят на една вълна. Аз благодаря на всички хора, с които работих в продължение на 40 години - половината от онези светли 80 години на Българското национално радио. Две години и половина се съпротивлявах и се съмнявах дали има нужда от тази книга. Когато Ивайло Христо ми показа събраните 40 интервюта, отзиви, оценки - аз се съгласих. От сърце благодаря на хората, които написаха книгата и помогнаха за нейната реализация. БНР е първата, единствена и най-силна медия. Всички ние от Българското национално радио имаме самочувствието да празнуваме и да се изправим пред България, защото ние даваме на страната си толкова много. Националното радио има право, като властелин на ефира, да бъде българският светилник“, развълнувано заяви Божана Димитрова.



По време на събитието, което се превърна и в бенефис в чест на обичаната Божана Димитрова, прозвучаха отново сигналите на предаването, видеозапис с посланието на проф. Веселин Димитров, приветствия от Лили Маринкова и сърдечни пожелания от водещия на вечерта - Калин Катев, член на УС на БНР. Музикален поздрав поднесоха Кристина и Михаил Белчеви.

Премиерата на книгата се превърна в емоционален „Разговор с вас“, който бе израз на уважението и обичта на всички присъстващи към дългогодишния професионален път на Божана Димитрова и приноса й за развитието на най-старата електронна медия у нас – Българското национално радио – „Властелинът на ефира“.