Тази неделя (14 февруари) от 10:30 ч. БНТ 2 ще излъчи симфоничната приказка от Сергей Прокофиев „Петя и вълкът“.

Музикалният спектакъл е заснет от екип на националната медия в зала „България” и ще се излъчи за първи път в телевизионния ефир. Режисьорът Моника Якимова споделя, че за първи път у нас се снима телевизионна версия на класическата творба на Прокофиев.

Сценичната версия на приказката разказва актьорът от Народния театър Иван Юруков, а в тази на Петя влиза актрисата Мая Бежанска.

Уникалната творба на Прокофиев е създадена през 1936 година и до наши дни представлява един от най-привлекателните начини за запознаване на малките зрители със звученето на основните музикални инструменти в симфоничния оркестър. Актьорите показват завиден музикален талант и създават приказната атмосфера, в която малките зрители се учат да разпознават музикалните инструменти като ги асоциират с различните характери на героите.

"Децата, които посещават концертите на „Фортисимо Фамилия“ през последните години вече се срещнаха с основните музикални инструменти поотделно и успешно ги разпознават. Ето защо дойде и правилният момент да разкажем класическата симфонична приказка и да затвърдим наученото", коментира Максим Ешкенази, идейният създател на програмите „Фортисимо“ и диригент на спектакъла.