Финалната прожекция на филмите от документалната поредица „Отворени досиета”, която БНТ и Културният център на Софийския университет „Св. Климент Охридски” организират, е днес от 18:00 часа в театралната зала на Ректората.

В последната среща гостите ще видят телевизионния разказ за политическите затворници Катрин Макаров и Халил Расим. Непосредствено след прожекцията зрителите и авторите на „Отворени досиета” ще продължат да говорят за тоталитаризма от първо лице. Модератор на дискусията е главният редактор на портала „Култура.бг ”. Участие в разговора ще вземат продуцентът на „Отворени досиета” Катя Атанасова, сценаристът Христо Христов и режисьорът Любомир Младенов.

Филмът за Катрин Макаров се опитва да даде отговор на въпроса защо трябва да се познават архивите на ДС, пресъздавайки обстановката в НРБ през очите на един чужденец. Катрин Макаров пристига у нас през 70-те години на миналия век и попада в средите на руски емигранти. Скоро се оказва подсъдима в процес, инспириран от КГБ и реализиран от Държавна сигурност, като целта е да бъдат „разобличени” разпространяващите антисъветска литература белоемигранти. Със застъпничеството на посолството на Франция, няколко месеца след присъдата, тя е освободена и екстрадирана в Париж. Впоследствие се омъжва за една от видните фигури на белоемигрантството в България, който също е осъден по този процес. След падането на Стената Катрин многократно посещава страната ни, а от две години системно проучва архивите на ДС и документите от процеса срещу нея.

Документалната лента за Халил Расим пресъздава драмата на жертвите на „възродителния процес” и проследява каква е съдбата на мюсюлманите в България, пострадали от него. Халил Расим е един от автентичните противници на режима, 20 години от живота, на когото преминават в затворите.