Българската национална телевизия отвори врати за специална изложба на съхранени през годините над 30 оригинални плакати от годините на фестивала „Златният Oрфей”.

Черно-белите и цветни постери са любезно предоставени на националната телевизия от клуб „33 оборота”, а на тях са снимките най-големите български и чужди звезди. Едни от най-ярките имена на българската естрада, участвали във фестивала уважиха откриването. Йорданка Христова и Нели Рангелова бяха само част от гостите, които откриха незабравимите фотоси от годините на най-мащабното събитие в България.

Изложбата е в памет на художника Дянко Дянков, който е и автор на плакатите. Събитието откри Драгомир Драганов. „Благодарение на тази изложба е жива паметта на ''Златният Oрфей''. Тук тя е в дома си, на мястото, на което ще се чувства най-добре.”, каза Драго при откриването. Експозицията е разположена пред новинарското студио 6 и ще остане в БНТ до края на декември.

Сред гостите на откриването  бяха и водещите на фестивала през годините - Нели Топалова и Миодраг Иванов, режисьорката Ласка Минчева, изпълнителите Ани Върбанова и Петко Петков, проф. Мария Ганева, Янко Миладинов, Даряна Генова, както и още много приятели на „Златният Oрфей”. Под звучите на най-големите хитове на фестивала, гостите си спомниха за златните времена, когато той е обединявал популярната музика.

„Идеята за ''Златният Oрфей'' ни събира тук, но не с тъга. Това е спомен за успеха от миналото, който ни топли и до днес. Представях песни на 9 издания на фестивала, но най-важното е, че той беше важен за българската култура, така ние общувахме помежду си и с публиката. Хубаво е, че имаме памет и нека не се забравяме”, с емоционални думи коментира Йорданка Христова.

Събитието имаше и благородна кауза. Гостите можеха да закупят символичен билет, който да подарят на свои близки и приятели, който служи за вход за изложбата. „По този начин искаме да помогнем на наш колега да посрещне предстоящите празници”, обясни Йорданка Христова. Събраните средства ще бъдат дарени на Борис Гуджунов, с пожелания за красива и весела Коледа.