България няма да участва в Евровизия догодина, след като БНТ прати вчера писмо с отказа си до Европейския съюз за радио- и тв разпръскване (EBU).

"Нямаме пари. Разходите за конкурса са между 600 000-700 000 до милион лева, а бюджетът ни за догодина е намален с 5 млн. и ще е 65 млн. лева. Въпреки това остава изискването на държавата дори и с по-малко пари да пуснем повече канали", каза генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

В разходите за Евровизия освен таксата за участие влизат и организирането на конкурс у нас, командировъчни. На сцената на Евровизия си плащаш всичко, има ценоразпис, едни фойерверки излизат към 20 000, каза още Анкова.

БНТ участва на конкурса от 9 години, като от 2005 г., когато пращаме участник за първи път, таксата е нараснала със 100%.

Отказът е първото финансово ограничение, което телевизията си поставя заради намаления бюджет. След като няма да участва, БНТ няма право и да излъчва конкурса. Друга българска телевизия също не може да прати наш представител, тъй като Евровизия е международна копродукция само на членове на EBU.

Този отказ няма да попречи на България да се включи отново в конкурса догодина, ако намери пари. Миналата година например от участие се отказаха Турция, Босна и Херцеговина, Португалия и Словакия. Полша не се явява вече 2 години поред.

Най-големият ни успех на Евровизия беше през 2007 г., когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов стигнаха до 5-ото място с песента си "Вода".