Адвокатите на олимпийския шампион по щанги Гълъбин Боевски ще направят всичко, за да го изкарат иззад решетките на затвора Итай под домашен арест.

Това ще стане идната седмица, когато съдии от Върховния съд в Бразилия ще гледат последната мярка за неотклонение на българина.

Така Боевски ще може да чака окончателната присъда в дома на нашенка в Сао Пауло, където е регистриран.

Постоянният адрес в най-големия бразилски град, чистото съдебно минало и положителните референции от Българския олимпийски комитет давали големи шансове на Боевски да чака крайната присъда далеч от циментовите стени на затвора Итай.

Според българския защитник на семейството на Боевски адвокат Ивайло Дерменджиев въпреки наличието на присъда на първа инстанция е възможно Върховният съд да се произнесе Боевски да бъде освободен в периода на обжалването на присъдата.

Чрез бразилския адвокат Перейра олимпийският ни шампион имал депозирана жалба за освобождаване и промяна на мярката до Федералния съд, която беше отхвърлена.

И Върховният съд също я отхвърли. Във втората камара на Върховния съд, която е най-висшата инстанция, тази жалба е била нотифицирана на прокуратура за становище. Върховната прокуратура на Бразилия е постановила акт, с който е казала, че Боевски е задържан неправомерно и ще трябва да бъде освободен, твърди адвокат Дерменджиев.

Така че съдът, когато решава за мярката за неотклонение, взема мнението и на двете страни - и на осъдения, и на прокуратурата.

Гълъбин Боевски бе осъден в четвъртък на първа инстанция на бразилската правосъдна система. Една от най-строгите съдии във Федералния съд в Сао Пауло Мария до Прадо подходи снизходително към Боевски и му даде 9 години и 4 месеца затвор за международния трафик на 9 кила кокаин и глоба от 30 минимални работни заплати за Бразилия, което прави около 10-12 хил. лева.

Съдията изслушала показанията на Боевски, който не бил в залата, а в затвора в Итай. Разговорът се осъществил чрез видеовръзка, по която Боевски накрая чул присъдата си. Съдията така и не пожела да чуе показанията на посочения от защитата  свидетел - местен фотограф, за който Боевски твърди, че му купил куфарите, пише в. "Стандарт".

Според версията на нашия шампион саковете му се скъсали и фотографът отишъл в местен мол и му купил два нови. Именно в тях по-късно бе открит кокаинът. Боевски и адвокатите му имат две седмици, в които могат да обжалват решението на съда. Процедурата по апелация във Федералния съд е между 8 месеца и две години. Според него тази присъда е доста завишена - над средното за този тип престъпления, дадени в Бразилия. Преди 6 месеца един българин е бил осъден за 12 кг кокаин на 5 г. затвор.

Същата съдийка постановила 12 г. присъда на гражданка от Африка, която е била заловена с 1 кг кокаин. Според юристи това говори за една неравномерна практика на този съд и има достатъчно аргументи за апелация. "Ще апелираме пред втора инстанция, за  да докажем невинността на г-н Боевски.

Публикуваната осъдителна присъда в сайта на първа инстанция на Федералния съд е непълна. Вижда се само наказанието, но не са посочени причините, довели до това съдийско решение, как съдия Ду Праду е стигнала до това заключение. Точно поради тази причина дойдох в съда, за да се запозная подробно с нейното решение и да го анализирам", твърди пред БНТ от Сао Пауло Леандро Барос Перейра.

Адвокатите ще използват над 50 документа, внесени в петицията до съда от защитата на Боевски.

На практика Боевски бе осъден, след като бяха изслушани само двама свидетели - по един от двете страни. Пред съдията говориха служителка на хотела, в който е бил Боевски с дъщеря си, както и федерален полицай - свидетел на обвинението.