Премиерът Бойко Борисов отсече, че не го е страх от заплахите за покушение срещу него.

Миналата седмица излезе информация, че 400 хиляди евро ще бъдат платени, ако бъде физически ликвидиран премиерът. Сумата и договорката са засечени от българските спецслужби преди десетина дни в телефонни разговори и срещи на три знакови фигури, пише blitz.bg.

"Лицата, обсъждали ликвидирането ми, се издирват с червена бюлетина от Интерпол", обяви Борисов.

Той обаче се скара на водещите на сутрешния блок на бТВ, когато го попитаха дали има засилена охрана.

"Ако сме се събрали да си говорим за това, да си ходя вече и без това не съм добре, болен съм", скастри ги Борисов.

Той обясни отново, че за трите проекта – “Бургас- Александруполис”, “Южен поток” и АЕЦ “Белене” има подписани договори преди години и сега неговото правителство се опитва да си изпълнява задълженията.

Въпросът за втората атомна централа въобще не е повдигнат по време на срещата му с премиера на Русия Владимир Путин. Освен това той каза, че се съобразява с моето виждане, че “Бургас-Александруполис” е опасен за екологията и туризма и не повдигна въпроса за този нефтопровод, уточни премиерът.

*Бойко Борисов подари на руския си колега българско овчарско куче

За АЕЦ "Белене" досега едни хора се бяха събрали, но без никаква конкретика за строеж, за финансиране. Затова сега е толкова трудно да предоговаряме, обясни Борисов. Над 3 милиарда струват само реакторите, но колко ще струва всичко останало, никой не казваше.

Това е като да си купиш мотор за лека кола, но колко ще струват останалите чаркове, за да тръгне тя, никой не знае.

Учудвам се как Костов и други хора сега се упражняват на наш гръб по тази тема, каза премиерът.

За "Южен поток" даваме територия, на която и сега има тръби и без да сечеш гори, да правиш ОВОЗ, увеличаваш транзита на газа. Ако се напълнят тръбите максимално, ще има печалба. Засега първоначалното финансиране ще се прави от ГАЗПРОМ, за да не даваме пари в момента. Ние изградихме предприятието "Южен поток-България", което ще прави предпроектни проучвания и ще изясни подробностите. Между 400 и 500 млн евро ще ни струва инвестицията, но печалбите ще са над 2 млд евро всяка година.

3 пъти подчертах по време на разговорите с Путин, че "Набуко" е с приоритет за България. Тази седмица в Турция ще се подпише споразумение за диверсификация на газ, каза той.

Същото се прави и с правителствата на Румъния и Гърция.

Аз не искам да ми се дава политически знак с цената на газа, защото това значи обвързаност. Две държави имат такива преференции - Беларус и Украйна, но те са обвързани с Русия, докато това е въпрос, който се урежда с търговците, добави Борисов.

Осъдили сме това, което е било направено по времето на Тодор Живков като нарушаването на правата на човека, но нека не забравяме построеното, призова премиерът.

Според него хората, които търсеха реализация в чужбина, започват да се връщат. Има връщане на мозъци, а БАН да се самозакрие, след като така искат учените там. Готвим един законопроект за БАН и тези институти, които работят за държавата да минат на финансиране от хазната, а другите да отидат към университетите, съобщи Бойко Борисов.

Играта на Ахмед Доган сега е да внуши на хората, че съм харесван от него.

Защо при обявената среща на премиера на Турция Реджеп Ердоган с лидера на ДПС Ахмед Доган, той отказа среща със Сокола, след като дойде при мен, риторично попита Борисов.

Според него вече ГЕРБ е харесваната партия сред хората, които преди гласуваха за ДПС.

Те се убедиха, че са пълни лъжи твърденията, че когато ГЕРБ дойде на власт ще им смени имената или ще им навреди, смята премиерът.

АБВ не може да е конкуренция на ГЕРБ дори и да стане партия. Пак се моля и на “Атака” да не искат импийчмънт на президента Георги Първанов, няма нужда да го правим герой, повтори тезата си той.

Първанов и Доган с ДПС са едно и също нещо и в момента с активните си мероприятия искат да ни навредят, констатира премиерът. Господин Костов на моменти го обзема амнезия, точно като Първанов. Какво ще възражда Първанов с АБВ, попита той и направи персонални сравнения, които сочели, че фигурите от ГЕРБ са по-стойностни. Видно е, че АБВ е политически проект.


Бойко Борисов каза, че е говорил с председателя на СОС Андрей Иванов, който беше обвинен от РЗС, че има близо 60 имота, купени с неясни приходи.

Казах му да внимава как ще обясни на хората всичко, защото когато говори пред мен дава логични обяснение, но дали аз му вярвам или не, няма значение мен ме интересува да има доверие в партията, разясни Борисов.

МВР работи по убийството на прокурора Николай Колев, знаем хората които са го направили, но полицията трябва да успее да го докаже. Не мога да кажа дали ще се стигне до Алексей Петров или Никола Филчев в това разследване, каза министър-председателят.

Снимка: Bulphoto