Автобиографичната книга на най-бързия човек на планетата Юсейн Болт „По-бърз от светкавица“ от днес вече може да се закупи по книжарниците, благодарение на издателство „Жануа 98“.

На страниците ямаецът разкрива доста неща от своята история, които не са били известни на феновете му: „Най-бързият мъж на планетата, безспорният суперзвезден спортист на моята генерация и глобален феномен. Но, човече, от сензационен тийнейджър до международна суперзвезда, достигането дотук беше едно диво пътешествие. Работих много усърдно, за да подобрявам световни рекорди и да печеля олимпийски златни медали на най-голямата сцена. В моята първа, цялостна автобиография, ще прочетете неразказаните истини за моя живот: как печелех състезания и чупех рекорди още от 15-годишен; мъчителните болки в гърба, които за малко да наложат преждевременния край на кариерата ми; високоскоростната автомобилна катастрофа, която можеше да ме изтрие от лицето на земята. Освен това ще научите интимни неща за моя личен живот, за тези световни рекорди и шестте олимпийски титли, и как „Позата Мълния“ ме направи популярен навсякъде – от Аляска до Амазонската джунгла.“

Без съмнение Юсейн Болт е най-великият атлет, който светът някога е виждал. Започващите след няколко дни олимпийски игри ще е неговото четвърто участие на такъв форум. Притежател на шест олимпийски златни медала и на световни рекорди на 100 и 200 метра.

Неговата автобиография, разказва историята от първите му крачки в селските райони на Ямайка до хеттрика на олимпийските игри в Лондон, който го превърна в жива легенда. Историята му е едновременно увлекателна и изненадваща. Като изгряваща сензация в атлетиката е бил диагностициран с гръбначно изкривяване, което е на път да провали кариерата му. Той вече е най-известната спортна звезда на планетата, когато автомобилна катастрофа по чудо не слага край на живота му през 2009 г. Въпреки тези стъпки назад, неимоверната конкурентна жилка и феноменалният талант на Юсейн му помагат да блесне пред целия свят и да се превърне в най-голямата спортна икона на 21-ви век.

Изпълнена с енергията, напереността и харизмата на Юсейн, „По-бърз от светкавица“ е книга, която допринася легендарният спортист да оживее бурно на страниците.

Той е първият атлет, който по едно и също време държи световните рекорди на 100 и 200 метра, а също така е съавтор на световния рекорд в щафетата 4х100 метра. Той е настоящият олимпийски шампион и в трите дисциплини, първият човек, спечелил шест златни олимпийски медала в спринта и 5-кратен световен шампион. Пет пъти е определян за „Атлет на годината“ от световната атлетическа федерация (ИААФ) и три пъти за „Спортист на годината“ от световната спортна фондация „Лауреус“.

Цената на книгата е 17 лв., а преводач е един от най-добрите ни коментатори в този спорт – журналистът Иван Чешанков.