Борислав Михайлов влезе в Изпълкома на УЕФА вчера точно в 15,45 ч. Избирането му сред 16-те най-влиятелни мъже във футбола на Стария континент стана още от първия вот с 28 гласа.

Първите, които го поздравиха, бяха вицепрезидентите на БФС Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев и членът на Изпълкома Камен Костадинов, които представяха България на конгреса на УЕФА в Париж.

- Честит избор в Изпълкома на УЕФА, г-н Михайлов. Знаете ли, че сте първия българин, достигнал толкова висока позиция в управлението на европейския футбол?

- Благодаря, няма да крия - удовлетворен и щастлив съм. Все едно съм спечелил един от най-важните мачове за България. Ако съм първият, може би е заради фланелката с номер едно.

- Имахте ли притеснения преди изборите?
- Нервно напрежение естествено имаше, това са избори на много високо равнище. Следи ги целият свят. Но силни притеснения нямах. Въпросът е да имаш смелост и самочувствие да влезеш в битката. Чувствам се на мястото си, защото в най-великата игра имам биография, с която съм горд. И надявам се да продължа да я градя нагоре. Париж е щастлив град за мен и за българския футбол.

- Какво ще кажете на опонентите си?
- О, в такъв момент трябва ли да говорим на тези теми. Не мразя никого, оставам тази привилегия на опонентите си. Да са живи и здрави. Пожелавам им някога и те да се изправят в конкуренция с известни имена в Европа и да я спечелят. Това ще е добре за България.

- Бяхте ли подготвен и за неуспех?
- Не съм мислил за това. Не ми е в природата. Отдавна се водя от неписаното правило, че или преодоляваш страховете си, или оставаш зад кулисите. Бях наясно, че много трудно се влиза в Изпълкома на УЕФА от първи опит. Но аз влязох дори от първия избор и не крия, че съм горд с този факт.

- Синът ви Николай Михайлов миналата седмица призова, ако не ви помагат, поне да не ви пречат. Как ще коментирате тази подкрепа?
- Бащата трябва да подкрепя сина, но аз реално съм принуден да не го правя. От малък започнаха да го сочат с пръст като сина на Борислав Михайлов. А той е по-добър вратар от мен и ще го докаже. Чака го голяма кариера.

*Ники Михайлов (Снимка: niki-mihaylov.com)

- Как преживявате неговите мачове?
- Ще ви призная, че нямам нерви да гледам мачовете му с екипа на Твенте. На последния срещу Зенит в Санкт Петербург например си изключих и мобилния телефон, когато започна двубоят. И го включих десет минути след края на мача. Имах 11 обаждания само от дъщеря ми Бисера и още преди да чуя Ники бях наясно, че Твенте продължава.

- Вярвате ли наистина, че вашият избор ще помогне на българския футбол?
- Надявам се и ще вложа максимум усилия за тази кауза. В това е смисълът на моята кандидатура в крайна сметка. България има нужда от свой представител в ръководния орган на европейския футбол. Разбира се, това не е футболен мач и всичко да се случи за 90 минути. Не може и така просто да се назоват предимствата на представителството в Изпълкома. Това е вид политика и всичко ще си дойде във времето. Сега, в момента, на първо място се появява по-големият респект към България и, надявам се, повече възможности.

- Нямате време за еуфория - връщате се в проблемите на родния футбол.
- Така е, но аз си нося кръста. Не искам да се оплаквам. В България всеки дава съвети за футбола и постоянно има недоволни, защото има победители и победени. Ръководството ми е прозрачно и винаги съм казвал - който се чувства по-подготвен от мен да управлява, може да го заяви на конгрес на БФС. Неслучайно свиках конгрес миналата година. Не смятам, че за всяко грешно съдийско решение трябва да се оправдавам. А това излиза на преден план винаги. А не че клубовете вземаха средно по 20-ина хиляди лева от телевизионни права преди, сега по 300 хиляди. Или че БФС направи така, че бяха инициирани законови промени и се даде зелена светлина пред публично-частното партньорство при бъдещ строеж на спортни обекти.

- Добре започнахте седмицата, но оптимист ли сте за нейния край?
- На националния тим са осигурени всички условия да покаже най-доброто срещу Швейцария. По природа съм оптимист и настроен позитивно. Започнахме с победа, ще е добре и да затворим седмицата с победа.

Източник: "Труд"

Снимка(водеща): Bulphoto