Боян „Хелбобз” Генов е шампион на София по Въздушна китара.

На състезанието в клуб Маймунарника той бе оценен най-високо от журито и в двата кръга. Втори се класира Жоро „Фотото” Николов, а трети е Иван Шентов.

Тримата се класират за националния финал, на който ще бъде излъчен шампион на България. Шампионът ще участва на Световния финал в Оулу, Финландия от 21-ви до 24-ти август.

Битката беше много оспорвана, защото се оказа, че сред участниците има скрити провокатори, а именно китаристи от български ъндърграунд групи.

Победителят Хелбобз е китарист на група „Fyeld”, a Шентов (трето място) на „Ънален диспут”. Героят в тази ситуация бе Жоро „Фотото” Николов (второ място), който не изгуби кураж и показа, че умелото боравене с всички оръжия, които носят точки в състезанията по Въздушна китара може да донесе челно класиране на човек, който не е музикант. Той беше провел едномесечни предварителни тренировки за техника и хореография, показа бляскаво сценично присъствие, а светло синьото му трико с тесни презрамки и дългата къдрава перука бяха финалните перфектни щрихи на неговия неотразим въздухарски образ. В първи кръг излезе на сцената нарамил спортен велосипед тип „бегач”.

*Хелбобз

*Жоро „Фотото” Николов

Шентов бе облечен в лятна дамска рокля, спортни протектори за китки и наколенки, които освен, че бяха изцяло в тон с късата рокля, му осигуряваха комфорт при честите приземявания на колене. Във втори кръг той излезе с оранжева тензухена торбичка, от която извади бели салфетки и ги разхвърля из въздуха в духа на популярния български обичай в някои нощни заведения.

*Шентов

Хелбобз си събличаше ризата и оставаше по тениска и в първи и втори кръг. В резултат на това си изгуби ризата, но в замяна спечели шампионската титла. Останалите двама, които се класираха във втори кръг Петър „Пецата” Петров и Wolfy RC, също се представиха добре, но не успяха да се преборят за места в тройката.

Водещият на налудничавия спектакъл Шута а.к.а. SDB владееше благородно сцената и публиката без да засенчва славата на състезателите. Журито в състав Миленита, Гери Турийска (Rubikub), Иво Чалъков (Gravity Co), Косьо Кацарски (Bluba Lu) и Ясен Козев (Музикаутор) бе прецизно и безпристрастно, въпреки постъпилите сигнали за опити за натиск чрез корупционни сделки с минимални суми в паузата между първи и втори кръг.

*Шута

*Журито

Make Air, Not War!

Световният шампионат по Въздушна китара се разраства непрестанно през последните 15 години и в момента представлява мрежа от официални шампионати в повече от 20 държави. Най-добрите изпълнители на Въздушна китара се съревновават в националните си шампионати преди да дойдат във Финландия за сблъсъка на шампионите. Всяка година един от тях печели титлата Световен шампион по Въздушна китара - виртуоз на невидимия инструмент.  

Мисията на Световния шампионат  по въздушна китара е да допринася  за мира по света. Според идеологията  на Въздушната китара (Air Guitar) войните свършват, глобалното затопляне спира и всички лоши неща изчезват, ако всички по света свирят въздушна китара.

В чест на тази мисия, в края на всеки  Световен финал по въздушна китара, всички хора по света са призовавани да засвирят въздушна китара едновременно, за да спасят света.