Вчера френската легенда на киното Бриджит Бардо навърши 82 г.

Обожавана от няколко поколения заради симбиозата между сексапил, красота и талант, днес живее далеч от светлините на прожекторите.

Бриджит Бардо е родена на 28 септември 1934 г. в Париж в семейството на Луи и Анн Бардо. Едва на 15 г., младата красавица става лице на едно от най-големите френски списания за дамска мода.

Благодарение на тази корица тя е забелязана бързо с отличителното си лице от известен филмов режисьор – Роже Вардим. Впечатлен, Вардим показва списанието на Марк Алегре, режисьор и сценарист. Така младата Бриджит отива на кастинг за филм на Алегре. Макар тя да получава ролята, продукцията така и не излиза на големите екрани.

Въпреки това, младата Бардо решава да стане актриса. Екранният дебют на Бриджит Бардо идва през 1952 г., когато е на 18 г. Тя участва във филма „Луди за любовта“. Същата година, младата актриса се жени за Роже.
Между 1952-1956 г. Бардо успява да участва в цели 17 филмови продукции. Актрисата получава голямо медийно внимание с появата си на филмовия фестивал в Кан през 1953 г.

Снимка: Gettyimages

Първите филми на Бардо са предимно романтични, а тя често се появява почти гола, което предизвиква още по-голям интерес към нея. "Била съм много щастлива, много богата, много красива, много известна, но и много нещастна."

Бриджит играе и три големи роли в англоезични филми: британската комедия "Лекар на морето", "Елена от Троя" и "Законът в любовта".

Международна слава обаче получава след участието си във филма „И Бог създаде жената“, в който Бриджит играе ролята на млада сексуално свободна жена в Сен Тропе.

След редица успешни филми, Бардо слага край на кариерата си през 1973 г., за да се оттегли елегантно.
"Дадох красотата и младостта си на мъжете. Затова възнамерявам да дам мъдростта и опита си на животните."

Актрисата се отдава на любовта си към животните и основава фондация за защита на страдащите животни. Тя създава и втора фондация - "Бриджит Бардо", за благосъстоянието и защитата на животните.
Благодарение на инициативите на Бардо Съвета на Европа забранява вноса на тюленска кожа.