Малко след като „Ню Йорк Таймс” обяви Азис за „музикален диктатор” и го вкара в общ чарт с влиятелни артисти като Дейвид Боуи, фолкидолът стана герой на обширен материал и в британското списание „Дейзд” (Dazed).

Материалът, озаглавен„Циганинът гей, който стана най-голямата звезда на България“, започва с раждането на Азис в Сливенския женски затвор. „Имах тежко детство. Децата могат да бъдат много жестоки. Първо, защото бях циганин и след това заради женствеността ми“, споделя Костинбродския славей.

Когато бил на 8 г. и учителят му го попитал: “Какъв искаш да станеш?“, той отвърнал: “Звезда“. „Дейзд” проследява пътя на успеха на Азис, без да спестява етническата му принадлежност и сексуална ориентация.

Медията е известна с това, че предлага на читателите интересни публикации в областта на музиката, киното, модата, изкуството и множество креативни идеи. Ето защо феноменалните постижения на Азис, който покорява с неподражаемия си стил публиката, не останала незабелязана от британските журналисти. Името му е най-често търсеното в „Гугъл“ за 2015-а, а парчето му „Хабиби“ има 27 млн. гледания в YouTube.

Авторът се опитва да обясни на поданиците на кралица Елизабет що за жанр е чалгата – наричат я микс от ромска, българска и турска музика. Отчитат и факта, че музикално влияние върху Васил Боянов-Азис са оказали Мадона и Майкъл Джексън.

„Като ги гледах, си мечтаех някой ден да се видя на голяма сцена с мрежести чорапогащници и панделки в косите. Понякога съм бил дебел, понякога слаб, със сини очи, с черни очи. Бил съм жена, бил съм мъж. В живота си – какво ли не съм бил“, изповядва се той пред изданието. Азис уверява, че живее за момента и че така както днес е с руса дълга коса, утре може да се подстриже нула номер и че сам си е изградил стила. „Може би причината да съм тук, на тази планета, е да помагам на различните хора да не се страхуват да бъдат различни. И да ходят с вдигнати глави”, казва още фолкпевецът.