Сънародници поканиха Димитър Бербатов на мила среща в нашенска механа в Чикаго.

Звездата на родния футбол отива в града следващата седмица в етап от предсезонното турне на Манчестър Юнайтед в САЩ. На 23 юли шампионът на Англия среща “Чикаго Файър” в контрола на незабравимия за България стадион “Солджър Фийлд”. Там преди 17 години и няколко дни националите постигнаха първа родна победа на финали на световно първенство в историята - 4:0 над Гърция. В онзи мач от “САЩ' 94” герой с два гола бе Христо Стоичков, идолизиран при престоя в града от огромната българска общност в Чикаго. Сега любимец е Бербатов, а идването му се чака от сънародниците ни като визита на папа.

Фенклубът на ЦСКА в Чикаго се готви трескаво за посрещането. Основаната преди месец организация има 80 членове, а карта №1 символично получи легендарният бивш армеец Цветан Йончев, който ръководи детска футболна школа в града. А 60 от тези “червени сърца” зад океана вече си купиха билети за мача и ще са заедно на трибуните на “Солджър Фийлд”. Запалянковците си направиха еднакви фланелки, с които да идат на мача - нека личи, че са група, че са от България! Цените на местата за двубоя са между 40 и 400 долара. Две големи знамена на ЦСКА и България ще висят от високите редове на трибуните. Но по време на мача достъп до Бербатов няма да има.

И феновете търсят алтернативи. Със сигурност ще идат на откритата тренировка на “Юнайтед” на по-малкия стадион “Тойота Парк” ден преди двубоя. Там ще могат да се снимат и поговорят с българската деветка. И ще му отправят лично поканата, която вече са изпратили чрез посредници и медийни съветници, близки до звездата: да дойде за час-два в ресторант “Механата” в града, чийто собственик е член на фенклуба. Българите са готови да наемат лимузина, с която да откарат от хотела до механата някогашния голаджия на любимия им ЦСКА. Стига да получат разрешение от “Юнайтед” и съгласието на самия Бербатов.

В сряда той не успя да ги зарадва с гол в първата контрола на “червените дяволи” в САЩ. Отборът му победи с 4:1 “Ню Ингланд”. Въпреки лавината от слухове и прогнози, че ще бъде продаден, българинът бе титуляр в първия мач на “Юнайтед” за лятото. След първото полувреме Бербатов бе заменен от Майкъл Оуен. Бившият английски национал вкара първия гол, после точно стреляха Федерико Македа (2 попадения) и Парк Жи Сун.

А се оказва, че не само сладката грижа около 20-месечната му дъщеричка Дея нарушава съня на Бербатов. Футболната ни звезда ставал в малки часове, за да гледа... американски футбол! В интервю за тв канала ESPN Бербатов призна, че се интересува от спорта, възхищава се на звезди като митичния куотърбек Брет Фарв и будува да гледа двубоите, които започват около и след полунощ европейско време.

Бербатов е част от най-скъпия спортен клуб в света. В ежегодната класация на сп. “Форбс” неговият “Юнайтед” е №1 със стойност от 1,86 млрд. долара. За първи път в историята отбор по европейския вариант на футбола успява да стигне върха, изпреварвайки хегемоните от бейзбола и американския футбол. И 32-та клуба от явно любимата на Бербатов Национална футболна лига на САЩ са намерили място сред първите 50 в листата.

Източник: "Труд"