Един от големите бичове на нашето време е не друго, а… обездвижването.

Породено от напрегнатото ежедневие – по-голямата част от което преминава на стола пред компютъра – обездвижването води до сериозни проблеми като болки в гърба, кръста и врата – следствие от статично натоварената гръбна мускулатура, изкривен гръбначен стълб и дори по-опасно –износени гръбначни прешлени, наличие на шипове (остеофити), сплескани и разместени междупрешленни хрущялни дискове и др. Д-р Петър Динев предлага лесно и ефективно решение, което неутрализира тези проблеми в изданието „Упражнения за дома и офиса“.

Повече от 20 години Динев разработва различни видове упражнения и комплекси, които днес са обединени под названието флексспайн. Думата произхожда от английските думи flexible – гъвкав, и spine – гръбначен стълб, т.е. буквално „гъвкав гръбначен стълб“. Тази специална фитнесгимнастика се състои от физически, дихателни, релаксиращи и стречинг упражнения (с елементи на медитация) и е комплексна система за тренировка на цялото тяло, като акцентът е поставен върху развитието на гъвкавостта на гръбначния стълб.

Подзаглавието на книгата –„Флексспайн гимнастика за седящи пред компютъра и с болки в гърба и кръста“ – подсказва достатъчно ясно каква е основната цел на автора: да помогне в установяването на динамично равновесие и усещане за комфорт, здраве и сила в тялото, чрез целенасочено и системно изпълнение на специфични упражнения. В предговора на изданието авторът пише: „Хората остаряват и изглеждат стари не толкова заради появилите се бръчки по лицето им, а преди всичко от обездвижването, втвърдяването и сковаването на гръбначния им стълб. А един човек с изправено тяло, с гъвкава и пластична фигура никога не изглежда стар.“ Подробно и нагледно представената в „Упражнения за дома и офиса“ флексспайн гимнастика е предназначена за самостоятелна подготовка у дома и на работното място предимно за хора, седящи на бюрото и пред компютъра. Специалната фитнесгимнастика би била от полза и на тези, които седят зад волана, над операционната маса, на масажисти, стоматолози, домакини, шивачки... Не по-малко ефективна е и за занимаващите се с високоинтензивен спорт и танцово изкуство, както и за всички, които изпитват болки в кръста, гърба и врата. Флексспайн гимнастиката е много подходяща и за хората от третата възраст, които макар вече да не работят, имат нужда да поддържат гръбначния си стълб гъвкав, еластичен и изправен.

***
„Едно от условията за оздравяване е желанието да се оздравее.“
Луций Аней Сенека