Българката Капка Касабова, която живее и работи във Великобритания, спечели престижната литературна награда Stanford Dolman Travel Book с книгата си Граница, съобщава Гардиън.

Касабова получава 5 хил. паунда и статуетка във вид на глобус. Награждаването бе на 1 февруари в център Олимпия в Лондон. Това е поредното признание за тази история, която бе обявена и за Книга на 2017-а в Шотландия.

"Граница изпъкна … заради старомодния дар на авторката да разказва истории, красивата ѝ проза и актуалността на темата, тъй като Европа отново е застанала на прага на промяната. Смятаме, че това е важна книга“, мотивира избора на журито неговият председател Сара Уилър.

Родената в България писателка и поетеса Капка Касабова сръчно сваля слой след слой от историята в една от тревожните части от Европа, която, както и при The Rule of the Land на Гарет Кар, отново стана актуална – пише Гардиън, цитиран от ploshtadslaveikov.com.


Тя снове из триъгълника между границите на България, Гърция и Турция, започвайки от България, където по време на комунистическото ѝ детство източногерманците, които почиват в черноморските курорти, без да знаят, използват умишлено заблуждаващи карти, за да избягат през гората и зад Желязната завеса. Сега тя вижда сирийски бежанци, които се отправят от юг на север:

„Това беше година, когато бежанците все още прекосяваха границата по двама, а не стотици и хиляди“.

Докато шофира из планинските села, Касабова се очертава като майстор-разказвач в срещите си с намаляващия брой хора, останали там – сред тях са бивши граничари, чиято работа е била да стрелят по опитващите се да избягат чехи, поляци и източногерманци.

В този сложен етнически регион Касабова иска да разплете оплетените истории на честите смени на политиката към местното население, случили се след разпадането на Османската империя и по време на Балканските войни от 1912-13. Касабова съчетава горчиво, мрачно чувство за хумор със състрадание – посочва Гардиън, – докато следи съдбите на хората, озовали се от грешната страна на оградата от бодлива тел.

Като българка, която се е озовала в Шотландия през Нова Зеландия, Касабова трябва да знае за опасностите от национализма на мястото, което нарича „последната граница в Европа“.

Източник: slava.bg