София и Скопие направиха исторически пробив в дипломатическите си отношения, научи HotNews.

Двете държави подписват договор за добросъседство на 1 август - годишнината от Илинденското въстание – и слагат край на провокациите и пропагандата като си подават ръка след 18 години застой в дипломацията.

Декларацията, приета с пълен консенсус в българския парламент, чертае светло бъдеще – подобряване на комуникациите, контактите, отношенията, транспорта, инвестициите, инфраструктурата и туризма. Поне на хартия.

По същото време, концерт от историческото българо-македонско турне One Love Tour, показа на практика, че най-младите граждани на двете страни са в повече от добри междусъседски отношения, обединени от любовта към музиката и любимите си изпълнители.

Цяла Македония пя „Македонско девойче“ с хип-хоп звездата Криско.



„В Охрид вече подписахме договора за добросъседство и ще го презаверим в Струмица, където е втория ни концерт в Македония, пошегува се на път към Струмица тв-продуцентът Андрей Арнаудов, един от организаторите на историческото турне, и добави:

„Успехите в политиката са хубаво нещо, но тук ние видяхме нещо много важно: че младите българи и македонци всъщност са в прекрасни отношения.“

Самият Арнаудов, преди броени дни по време на старта на One Love Tour в гр. Банско, коментира липсата на жп-връзка между София и Скопия в 21 век.

Голямата политическа победа за България и Македония сякаш беше предречена от турнето, чието мото е “Love always wins!“.

След Струмица, Ъпсурт, Криско, Гери-Никол, Слаткаристика, Тони Зен и DJ Гоце ще хвърлят мост от Охридското езеро към Черно море, където акостират в Слънчев бряг и Варна на 17 и 18 август.