Котарашки са първите български музиканти, които влизат в селекцията на артистите в един от най-старите и популярни в Европа фестивали за съвременна музика Франкофоли в Ла Рошел /Francofolies de la Rochelle/, Франция. Те ще свирят на 14 юли т.г., в последния ден на фестивала и национален празник на страната. Българските музиканти ще имат шанса да свирят на отворена сцена, пред многохилядните фенове на фестивала, който всяка година събира за събитието в Ла Рошел около 150 000 публика.


Участието им е инициатива и част от календара на Българския културен институт в Париж в партньорство с най-големия международен фестивал за франкофонска музика Франкофоли. Тази година той ще има своето 35-то издание във Франция и общо 8 изнесени издания по света, след които в Монреал /Канада/, Спа/Белгия/, Нова Каледония, както и това в Благоевград, което се провежда от 2015 година до сега.


Никола Груев – Kottarashky е едно от изключително интересните музикални явления на съвременната българска музика. Издава го берлинския лейбъл Asphalt Tango. Смесва елементи от фолклор с рок, фънк, блус, джаз, електорнна музика. Стилът му е изключително разпознаваем, на парчетата му танцуват в клубове по цял свят.


За годините на съществуването му, от сцената на Франкофоли в Ла Рошел са пели най-големите световни френски звезди, сред които Азнавур, Джон Холидей, Патрисия Каас, Силви Вартан, Ванеса Паради, Рено, Буена Виста Соушъл клуб, както и превърналите се днес в идоли за феновете ЗАЗ, Мика, ДЖ Снейк, Имани, Шарлот Гейнсбург, Давид Гета и др.

Франкофоли възстановява своето провеждане в България през 2015 г. след 20 годишно прекъсване. Тази година фестивалът ще се проведе в Благоевград за 5-ти пореден път на 21 и 22 юни с концерти на френската поп-звезда Кенджи Жирак, една от най-актуалните американски изпълнителки LP, френската електро-суинг банда Караван Палас, Дан Балан и румънските звезди от Моранди.