Сниманата в Лондон българска драма "Котка в стената" ще се бори за приза "Златен леопард" на престижния кинофест в Локарно, Швейцария. Филмът на провокативния, многократно награждаван режисьорски тандем Весела Казакова и Мина Милева е селектиран в основната състезателна програма на един от най-старите и реномирани конкурси от ранга на фестивалите в Берлин и Венеция.

Мина Милева


Световната премиера на родната продукция ще бъде през август в Локарно, където над 8 000 зрители ще гледат претендентите за голямата награда. Веднага след като бъде представен на фестивала, филмът ще атакува отличието на международния фестивал в Сараево с още едно българско заглавие - "В кръг" на Стефан Командарев.

Весела Казакова и Мина Милева от продуцентската компания "Активист 38" нашумяха със скандалните си документални филми „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, в които разкриват несправедливостите и зверствата на комунизма. "Котка в стената" е първият им игрален филм, а те го определят като "политически некоректен".

Весела Казакова

Действието се развива в общински блок в мултикултурния квартал Пекъм, югоизточен Лондон. Българско семейство влиза в тежък конфликт със съседите си заради изоставена котка. Докато спорът се разгаря, зрителите виждат непозната, разяждана от противоречия Великобритания. След като се сблъсква със серия социални несправедливости, главната героиня във филма взима важно житейско решение.

„Котка в стената“ акцентира едновременно по забавен и драматичен начин върху отношенията между българските имигранти и местните жители, изпълнени с неразбиране и предразсъдъци. Фон за конфликта им е Брекзит и гръмките заглавия на английската преса в стил: “Емигрантите цицат социалната ни система!”, “Изпратете ги обратно!”, “Откраднаха работните ни места!”.

В международния филмов екип от нови кинолица се открояват българските актьори Ирина Атанасова, познатият от театралната сцена Ангел Генов и талантливият, едва 5-годишен Орлин Асенов. В английския каст са Гилда Уо, Чинуи Ей Нуоколо, Джон-джо Инкпен и 12 годишната Кадиша Гий Камара.

Филмът е копродукция между България, Великобритания и Франция. Продукцията е подкрепена от подпрограма МЕДИА на Творческа Европа, Région Ile de France в партньорство със CNC, Българска национална телевизия, АРТЕ и Пост Републик.