Ако още не знаете коя е българската Уинона Райдър, скоро ще научите.

Българската двойничка на холивудската звезда се казва Ирмена със сложната за произнасяне фамилия Чичи-кова.

28-годишната пловдивчанка е добре позната на театроманите, а скоро ще стане известна и на широката публика, защото по екраните ще излязат три филма, в които тя играе централни роли. 

“Аз съм супермомиче”.  С такъв надпис върху фланелката Ирмена идва на срещата с нас, забързана, с дънкови бермуди и слушалки в ушите. Момиче като всяко друго, бихте си казали, но зад големите слънчеви очила се крие една от най-красивите ни млади актриси. Приликата й с Уинона Райдър е поразителна, особено от по-ранните филми на холивудската звезда като „Русалки”, „Американско сватбено одеяло”, „Невинни години” и „Пришълецът”.

Ирмена притежава същия тип красота и харизма, издължено тяло, тясно лице, тъмни, пронизващи очи и лъчезарна усмивка. И ако смятате, че това е плод на развинтена журналистическа фантазия, то може да се убедите и сами от снимките на двете. Освен това Ирмена призна, че често й казват колко много прилича на Уинона. Като тийнейджърка именно холивудската актриса била нейна любимка в киното.

„Това бе моята мечтана жена и се виждах в нейните роли, разказва тя.

Съвсем наскоро младата актриса завърши снимките на „Виктория”, режисьорски дебют за Мая Виткова. Проектът ни отвежда в края на 80-те, началото на 90-те, но не ни занимава с мутрите и бухалките на прехода, а разказва човешка история. В тази камерна лента участват още актрисата от театъра на армията Анастасия Ингилизова, актьорът от Габ-ровския театър – Димо Димов и Георги Спасов. Очаква се, че лентата да бъде завършена до края на годината.

През есента ще гледаме по екраните Чичикова като Юра в дългоочакваната драма на Петър Попзлатев „Аз съм ти”, базирана на недовършения роман на Димитър Димов „Без заг-лавие” и „Адриана” на Теодора Димова. В героинята й се влюбват няколко мъже, които се играят не от кого да е, а от най-нашумелите сексимволи - Деян Донков, Михаил Билалов, Захари Бахаров, Владо Карамазов, както и Ованес Торосян.

За третия филм Ирмена предпочита тайнствено да мълчи.

Не само киното, но и светът на модата е забелязал Ирмена. Заради хубостта и манекенските й мерки от пет години тя е модел на дрехите на дизайнера Нели Митева. Затова, ако я видите на рекламни фотоси или на котешката пътека знайте, че това не е грешка – наистина това е актрисата.

Любопитно е, че досега режисьорите й поверяват все роли на фатални жени, явно виждайки в нея в нея някакъв скрит огън, прикрит от леко резервираното й поведение. Такава е нейната Мариане от “Изкуството да смиташ боклука под килима” (Пазарджишкия театър). Такава е неистовата Лора, която от безумна любов към Яворов се самоубива в „Нирвана” от Константин Илиев, постановка на режисьора Иван Добчев („Сфумато”).

Изключение прави най-новата й роля – на момичето Ирина, един от най-интересните спектакли от руския сезон на Народния театър - „Лов на диви патици” от Александър Вампилов, която е въплъщение на чистата любов.

Освен в нея, през есента може да я гледаме в два спектакъла на „Сфумато”. Това е „Посещение при бащата” от Роланд Шимел-пфениг, на младия режисьор Крис Шарков, а другата е “Нирвана” от Константин Илиев, поставена от Иван Добчев. Двамата с пратньора й Христо Бонин (Пейо Яворов) са я играли пред българската публика в Канада, Виена, Брюксел, предстои им гастрол ни в Италия, подготвят се и за Австралия.

Сега Ирмена мечтае да изиграе някакъв коренно различен типаж, например на романтична девойка, нещото, което не е правила досега.

И да се срещне на сцената с Явор Гърдев и Александър Морфов. Кой знае, може би желанието й скоро ще се сбъдне.