От 11 април до 27 май Българският павильон” от Венецианското биенале на съвременното изкуство се пренася от старинния дворец „Палацо Криминати” в арт салона на Оборище 10 в София.

Български художници признати в цял свят като Греди Асса и Хубен Черкелов и скулптора Павел Койчев ще покажат най-новите си произведения. Те бяха изложени в продължение на 5 месеца във Венеция 

Новите платна на Греди Асса ни отвеждат на Малдивите и освен, че свидетелстват за израстването на артиста, носят на зрителя детското очарование от преживяното... от вълнението на художника при сблъсъка му с екзотичния архипелаг. Както винаги Греди Асса остава откровен в своите преживявания и от картините струи неговата емоцията, и желанието му да ни отведе най-близо до нея. Но този път живописта на Асса ни предоставя и две изненади: Планината и Постмодерна надменност.

Творбите на българския живописец са показвани по цял свят: от Хамбург до Ню Йорк, от Тел Авив до най-значителната в неговата кариера изява на Венецианското биенале 2011.

В картините си Хубен Черкелов пресъздава сюжети от емисиите на стари банкноти и монети от целия свят. Образите върху платното „50 lire, Augosto,Romа” ( 2009) например са заимствани от стара италианска банкнота от началото на XXв. и представят легендата за основаването на вечния град Рим. В центъра на композицията, чрез релефно наслояване с маслени бои са изобразени близнаците Ромул и Рем, и спасилата ги от гибел вълчица. Интензивните огнени цветове на фигурите са противопоставени на тъмно син неутрален фон, който допълнително подчертава въздействието им.

След забележителното представяне на глобалната артистична сцена, отново ще видим „Виолетовата биволица” на Павел Койчев, 300-килограмова дървена скулптура, която не успява да премине през вратите на нито една галерия. Безспорната й монументалност идва не толкова от размера, колкото от тайнственото й митично излъчване.

Нова за публиката и ценителите на изкуството му е мащабната инсталация „Пролетен мотив”, създадена специално за съвместната изложба в Галерията за модерно изкуство и съобразена с особеностите на галерийното пространство. Като естествено отражение на будната творческа индивидуалност на скулптора, в изложбата намират достойно място и още седем малки пластики от месинг, чието естетическо въздействие е още една възможност за вълнуваща среща с достиженията на техния автор.