Четирима български композитори дадоха на съд руската звезда Филип Киркоров.

Искът им може да достигне милиони левове, след като се изясни кой е продуцентът на дисковете, в които са пиратствани песните им.

Творците твърдят, че певецът е нарушил авторските им права и изпълнява тяхна музика, без да е искал разрешение за това.

Популярните автори на музика Александър Савелиев, Найден Андреев, Димитър Пенев и Иван Пеев решили да потърсят правата си чрез българското представителство на "Европейско общество за защита на човешките права". До крайната мярка се стигнало след безуспешни опити Филип Киркоров да бъде накаран да заплати нужните отчисления за авторски права, пише в. "Новинар".

Преди време дори се заговори за открита война между звездата на руската естрада и творците ни. Въпросът бе повдигнат по време на последния концерт на бившия съпруг на Алла Пугачова у нас, но тогава Киркоров ядосано обясни, че очаква благодарност за това, че популяризира песните ни, и препоръча на композиторите да се обърнат към компетентните организации.

От родната агенция "Музикаутор" напразно се опитвали да постигнат споразумение със сродното дружество в Русия, но засега няма резултат.

Сред песните, които се превръщат в ябълка на раздора, са познатите на родната публика "Изповед" на Иван Пеев, "Детски спомен" на Димитър Пенев, "Плюс и минус" на Александър Савелиев, "Звездна фантазия" на Найден Андреев и др. Филип Киркоров ги е превърнал в руски шлагери, но с друг текст.

Делото вече е в ход в Столичната районна прокуратура.