Румяна Коцева представя проектът „Българските евъргрийни” - поредица ученически концерти от най-известните български песни от забавния жанр.

Идеята е, деца и младежи да разучат и изпеят стойностни български песни от миналото, чрез които да се докоснат до богатото ни наследство и да се запознаят с талантливите български изпълнители и автори.

Песните се изпълняват от учениците по поп и джаз пеене от вокалното „Студио Артес” на певицата Румяна Коцева.

През изминалите две години, след сериозна творческа подготовка, децата и младежите представиха своята програма пред софийска публика.

Първият концерт беше реализиран с голям успех през 2012 г. с песни от 50-те и 60-те години. Прозвучаха песни из репертоара на Ирина Чмихова („Синьото елече”), Георги Кордов („Приказка”), Маргрет Николова („Ропотамо”), Мими Николова („Замълчи, замълчи”), Лиана Антонова („Любовта е море”), Маргарита Радинска („Кукла на конци”), Кирил Семов („Синя вечер”), Йорданка Христова („Песен моя, обич моя”), Лили Иванова („Без радио не мога”) и др. Концертът завърши с един истински български евъргрийн – песента „Една българска роза” на Паша Христова, в изпълнение на всички ученици заедно.

Вторият ученически концерт беше осъществен през 2013 г. с песни от 70-те, станали популярни от следващата плеяда талантливи български изпълнители, като Мария Нейкова („Двама”), Ани Павлова („Нашата мила родна страна”), Михаил Белчев („Булевардът”), Маргарита Хранова („Устрем”), Мими Иванова („Майчице свята”), Христо Кидиков („Хей, живот, здравей, здравей!”), Катя Филипова („Бялата птица”) и др. Финалът беше химна на Емил Димитров „Моя страна, моя България” в общо изпълнение. Новото в този втори концерт от поредицата беше включването на млади музиканти, които на живо да акомпанират изпълненията на учениците. Така, към вокалните изпълнители се присъедини и група инструменталисти, които се включиха ентусиазирано в проекта и го обогатиха с уменията си.

В третия концерт от поредицата „Българските евъргрийни от 80-те”, който ще се проведе на 21 юни, от 19:00 ч., ни очакват големи песни и изпълнители, като Васил Найденов („Сбогом, моя любов”), Силвия Кацарова („Обещай ми любов”), „ФСБ” („Високо”), Орлин Горанов („Светът е за двама”), Камелия Тодорова („Прошепнати мечти”), Георги Христов („Черно и бяло”), Росица Кирилова („Боса по асфалта”) и още много, много други. Този път ще обогатим концерта с младите танцьори от клуб „Веда Джуниър”, с което ще привлечем още повече млади хора към идеята и ще направим събитието още по-атрактивно.

Концертите, проведени на сцената на Летния театър в Борисовата градина предизвикваха голям интерес както сред връстниците на изпълнителите, така и сред поколението на техните родители и баби. Така, в едно съвместно естетическо преживяване, тези песни се превръщат в мост между поколенията и оказват възпитателен и обединителен ефект.

Проектът е съфинансиран от дирекция „Култура” на Столична община и е посветен на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019.

Събитието ще се проведе на 21-ви юни в 19.00 ч. пред Летния театър в Борисовата градина.