За трета поредна година шествието за равенство и недискриминация на ЛГБТ* хората “София Прайд” ще бъде предхождано от филмов фестивал.

Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 и се провежда със съдействието на Столична община, продуцентска къща Камера, продуцентска къща Портокал, Films Boutique и Посолството на САЩ.

Три от четирите ленти в програмата на “София Прайд Филм Фест” са премиерни за България. Традиционен домакин на прожекциите ще бъде лятна сцена “One More Кино” в парка пред НДК, а входът – безплатен.

Българският филм “Чест” ще открие фестивала на 16 юни от 21:30 часа. Специален гост ще бъде режисьорът Павел Г. Веснаков.

Късометражната драма с участието на Михаил Мутафов е една от малкото български кинопродукции, третиращи проблемите на гей, би и транс хората и техните близки. Той е и е първият български филм, спечелил голямата награда на най-престижния фестивал за късометражното кино в света – “Клермон-Феран” във Франция.

30-минутната лента проследява един ден от живота на Манол – пенсиониран генерал, любящ дядо и патриархът на семейството, в което налага години наред своя консервативен морал и установени вярвания. Днес обаче той научава, че внукът, който е отгледал, е гей. Предстои му битка, която от самото начало е изгубена.

Същата вечер, веднага след “Чест”, своята премиера в България ще има бразилският тийн романс “Искам да се прибера сам”. Пълнометражният дебют на режисьора Даниел Риберо, който е адаптация на краткия му филм "Не искам да се прибирам сам”, спечели две награди на тазгодишното издание на "Берлинале" и събра овациите на кинокритиците.

Филмът разказва за незрящ тийнейджър, който се стреми към повече самостоятелност в ежедневието си, ръководено от свръхгрижовната му майка. Запознанството с новодошлия в училище Габриел преобръща начина, по който Лео вижда света, поставя на изпитание отношенията му с най-добрата му приятелка Джована и разкрива пред момчето красотата и болката от първата любов.

На 17 юни от 21:30 ч. ще бъде показан документалният “Том и Шейн”, осигурен за фестивала от Посолството на САЩ. Филмът предлага дълбоко личен поглед към дебата за правата на еднополовите двойки. Той е вдъхновен от трогателен видеоклип, който Шейн Кроун публикува в YouTube по повод първата годишнина от нелепата смърт на партньора му Том. До днес видеото има близо 5 000 000 гледания.

“София Прайд Филм Фест” 2014 ще бъде закрит на 18 юни с дългоочакваната българска премиера на един от най-награждаваните филми за изминалата година. "Клубът на купувачите от Далас" получи над 80 награди и номинации. Той бе номиниран за 6 награди "Оскар"®, включително за най-добър филм, и спечели в категориите за главна мъжка роля (Матю Макконъхи), поддържаща мъжка роля (Джаред Лето) и грим и прически.

Прожекцията се осъществява със съдействието на Посолството на САЩ.

Седмият ежегоден “София Прайд” ще се състои на 21 юни с начален час 17:00 и отправна точка Паметника на съветската армия.

ЛГБТ е международно утвърдена абревиатура, означаваща лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора – бел. авт.


ПРОГРАМА НА СОФИЯ ПРАЙД ФИЛМ ФЕСТ:

16 юни
21:30 "Чест"
22:00 Разговор с режисьора Павел Г. Веснаков
22:15 "Искам да се прибера сам"

17 юни
21:30 "Том и Шейн"

18 юни
21:30 "Клубът на купувачите от Далас"

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФИЛМИТЕ:

ЧЕСТ

времетраене: 30мин.
година: 2014
държава : България
жанр: драма, късометражен
режисьор: Павел Г. Веснаков
сценарий: Павел Г. Веснаков и Ваня Райнова
оператор: Орлин Руевски
монтаж: Карен Тоне
в ролите : Михаил Мутафов, Александър Алексиев, Ани Бакалова, Светлана Янчева

Манол – пенсиониран генерал и любящ дядо, е патриарх на семейството, в което налага години наред своя консервативен морал и установени вярвания. Днес обаче той научава, че внукът, който е отгледал, е гей. Случващото се с близките му хора разклаща ценностите му. Предстои му битка, която от самото начало е изгубена.

"Чест" е първият български филм, спечелил голямата награда на най-престижния фестивал за късометражното кино в света - фестивала в Клермон-Феран, Франция.

ИСКАМ ДА СЕ ПРИБЕРА САМ
Hoje Eu Quero Voltar Sozinho


времетраене: 95
година: 2014
държава: Бразилия
жанр: романтична драма
режисьор: Даниел Риберо
сценарий: Даниел Риберо
оператор: Пиер де Керчове
монтаж: Кристиан Чинен
в ролите: Фабио Ауди, Гийерме Лобо, Тес Аморим

Леонардо е незрящ тийнейджър, който се стреми към повече самостоятелност в ежедневието си, ръководено от свръхгрижовната му майка. Запознанството с новодошлия в училище Габриел преобръща начина, по който Лео вижда света, поставя на изпитание отношенията му с най-добрата му приятелка Джована и разкрива пред момчето красотата и болката от първата любов.

"Искам да се прибера сам", който е пълнометражна адаптация на краткия филм от 2011 г. "Не искам да се прибирам сам", спечели две награди на тазгодишното издание на "Берлинале" и събра овациите на кинокритиците.

ТОМ И ШЕЙН
Bridegroom


времетраене: 79
година: 2013
държава: САЩ
жанр: документален
режисьор: Линда Блъдуърт-Томасън
монтаж: Патриша Барнет, Брад Дуранте, Николас Ромолини

"Том и Шейн" предлага дълбоко личен поглед към дебата за правата на еднополовите двойки. Множество интервюта, снимки и видеокадри разказват за силната връзка между Шейн и Том, които в продължение на шест години устояват на тежките удари от семейството на Том и обществото. До деня, в който един трагичен инцидент разбива мечтите им завинаги и Шейн трябва да се бори, за да бъде признат като спътника в живота на своята сродна душа.

На 7-ми май 2012 г., първата годишнина от смъртта на Том, Шейн отдава почит към голямата си любов чрез видеоклип, озаглавен "Това може да се случи на теб”. До днес видеото има близо 5 000 000 гледания и е вдъхновило над 40 хиляди писма и коментари в YouTube и Facebook. Универсалното му въздействие показва, че историята на Том и Шейн е важна и трябва да бъде разказана. "Том и Шейн" е този разказ.

Филмът е носител на наградата на зрителите за най-добър документален филм на престижния филмов фестивал в Трибека.

КЛУБЪТ НА КУПУВАЧИТЕ ОТ ДАЛАС
Dallas Buyers Club


времетраене: 117
година: 2013
държава: САЩ
жанр: драма
режисьор: Жан-Марк Вале
сценарий: Крейг Бортен, Мелиса Уалак
оператор: Ийвс Беланж
монтаж: Мартин Пенса, Жан-Марк Вале
в ролите: Матю Макконъхи, Джаред Лето, Дженифър Гарнър

Разпасаният начин на живот на тексаския каубой Рон Удруф (Матю Макконъхи) приключва, когато през 1985-а той научава, че е ХИВ-позитивен и му остават 30 дни. Отхвърлен от приятели си и без достъп до качествени медикаменти, Рон решава да вземе съдбата си в свои ръце. Предприемачът сключва партньорство с група аутсайдери – хора, които някога би гледал с презрение – и основава полузаконен бизнес с лекарства, който помага на хиляди.

"Клубът на купувачите от Далас" стана един от най-награждаваните филми за изминалата година, получавайки над 80 награди и номинации. Той бе номиниран за 6 награди "Оскар", включително за най-добър филм, и спечели в категориите за главна мъжка роля (Матю Макконъхи), поддържаща мъжка роля (Джаред Лето) и грим и прически.