Бургас ни показва как може да се включи града - с много огън, въздушни творения, нови изобретения. За да си гпвприм в цифри - над 150 художници, артисти и музиканти ще участват в празника, който ще продължи 3 дни. 80 артистични събития, 15 пърформанси, 7 фантомати.

Идеята е фестивалът да стане традиционен. Част от програмата са изложби, концерти, арт-инсталации и авангарден театър, както и филма от бургаския режисьор Камен Калев - „Островът".

Що за стока са фантоматите и пускат ли фанта? Хуманоидни фигури с телевизионен монитор в очите си. Срещу една паричка може да видите в тях аудио-визуални пейзажи или танцови сюжети. „Продуктът, който предлагат е храна за въображението. Те са против очуждението и комерсиализацията в заобикалящото ни пространство", каза Венелин Шурелов, авторът на тези машини.

Пеещите столове са другата атракция - "Седни и Звучи", с автор Екип 1011- Мартин Пенев, Велика Прахова, Нели Борисова, Николета Бончева, Христо Петко. Когато седнете на стол се задейства определен звук от предварително изготвена музикална композиция. Стоп, не става въпрос за звук от отделителанат система. Всеки стол отговаря за определен сегмент от композицията - един е ритъмът, друг е бас линията, трети е основната мелодия и т.н. 

Следваща спирка Бургас, морската градина.