Бенджамин Франсис Лефтуич (Benjamin Francis Leftwich), Маркъс Фостър (Marcus Foster), Дъ Стейвс (The Staves), Дженеръл Фиаско (General Fiasco) и Дейвид Си Клементс (David C Clements) ще се присъединят към Сноу Патрол (Snow Patrol), Иън Арчър (Iain Archer), Фой Ванс (Foy Vance) и Илайджа Ууд (Elijah Wood) в първия музикален уиски фестивал Bushmills Live, който ще се проведе в ирландската дeстилерия Old Bushmills на 20 и 21 юни.

Впечатляващият лайнъп ще събере в дестилерията мултиплатинената банда Сноу Патрол и холивудската звезда Илайджа Ууд с едни от най-добрите изгряващи таланти на Великобритания, Ирландия и САЩ.

Маркъс Фостър и Бенджамин Франсис Лефтуич са двама от най-добрите автори на текстове на песни на Острова. Зад триото Дъ Стейвс стоят три сестри, които получиха голямо признание за уникалните си текстове и хипнотизиращата си хармония на изпълненията. Те, заедно със северноирландските рокаджии Дженеръл Фиаско и Дейвид Си Клементс са последните имена, които организаторите на фестивала обявиха.

Така Bushmills Live ще събере за първи път под един покрив най-доброто от акустичните музикални изпълнения на живо и традицията в произвеждането на ирландското уиски.

Над 6 000 души от цял свят се включиха във Фейсбук конкурса на Bushmills, за да спечелят билет за уникалния фестивал. До десет двойки приятели бяха селектирани във всяка страна, участничка в конкурса, включително и в България. Всеки може да подкрепи своя фаворит, като даде своя вот на www.facebook.com/Bushmills.Bulgaria.

Българската двойка приятели, които съберат най-много гласове до 25-ти май, ще са родните гости на фестивала. Те ще имат не само възможността да слушат страхотна музика, но и да направят свой собствен Bushmills бленд.

За Бенджамин Франсис Лефтуич (Benjamin Francis Leftwich):

Дебютният албум на високо ценения инди-фолк изпълнител от Обединеното Кралство, ‘Last Smoke before the Snowstorm’, продуциран от Иън Гримбъл, е издаден през юли 2011 г. The Fly го окачествява като „величествен дебют”, а The Sunday Times нарича Лефтуич „сериозен млад талант”.

След като в края на 2010 г. издава дебютния си сингъл ‘A Million Miles Out’, DJ-ите на Radio 1 Зейн Лоуи и Фиърн Котон се поддават на непретенциозния му стил и той бързо попада в най-престижните плейлисти. Сингълът е добавен и във вечерния плейлист на Xfm, а Джо Уайли включва неговото ‘Atlas Hands’ в списъка си с парчета за 2010 г. Бенджамин получава покана да направи запис на живо за шоуто на Дермът О’Лиъри от Radio 2. Кавърът на Бенджамин на ‘Rebellion’ на Arcade Fire има над 30 000 тегления от интернет.

За Маркъс Фостър (Marcus Foster):

Маркъс Фостър е роден в Лондон. В ранните си тийнейджърски години открива записи на Боб Дилан, които принадлежат на баща му. Докато съучениците му тъгуват по загубата на Кърт Кобейн и се увличат по изгряващия по това време бритпоп, Маркъс се сблъсква с калейдоскопичния свят на Том Уейтс, Ван Морисън и Розета Тарп. Маркъс притежава диплома по „Изящни изкуства” със специализация по скулптура. Докато учи за Магистърска степен в Royal College of Art, Чарлз Саачи открива таланта му и веднага купува една от работите му.

"Скулптурата е наистина нещо важно за мен”, казва той, „не виждам защо да не мога да се занимавам със скулптура и музика едновременно. За мен те се допълват взаимно.”  След като приключва с обучението си, Маркъс се завръща към музиката. До 2008 г.  вече се е запалил по няколко инструмента.

Маркъс участва в едно от парчетата от саундтрак на „Здрач”, което изпълнява със своя стар приятел от училище Робърт Патисън, както и в две от песните от филма Five Dollars a Day с участието на Кристофър Уокън и Шарън Стоун. Дебютният му албум 'Nameless Path' излиза през септември 2011 г. в Обединеното Кралство и обира овациите на феновете и критиката.

“Гласът на Фостър има невероятно автентично дрезгаво звучене, резултат от 40 цигари дневно”, пише Роб Кросан от BBC Music, “Прекрасен е...”.

За Дъ Стейвс (The Staves):

The Staves са три сестри, Емили, Джесика и Камила. Музикалната еволюция на триото е бавен, но постоянен процес; приключение, което стартира при поредицата семейни пътешествия, съпроводени с песни и кавги на фона на стерео-звуците; преживяване, пропито от музиката на изпълнители като Файст, Флийт Фоксес, Саймън & Гарфънкъл, Бъфало Спрингфийлд и Мотаун.

Музиката на Staves съчетава текстове, които са също толкова странни, колкото и изтънчени; смесица от спокоен, свеж английски фолк и вдъхновяващ поп от западното крайбрежие, който в изпълнение на живо може да хвърли публиката в тихо страхопочитание. Изпълненията им са толкова пленителни, че са поканени като беквокали за последните албуми на Том Джоунс, заедно с Джилиън Уелч и Дейв Роулингс, както и Фион Ригън. Канени са на турне редом с Уили Мейсън, Джош Ритър, Джеймс Винсънт МакМороу и Mt. Desolation, както и много други.

Междувременно, легендарните продуценти Глин и Итън Джонс, които стоят зад имена като Ролинг Стоунс, Ийгълс, Джоан Арматрейдинг, Райън Адамс, Рей Ламонтан, Кингс ъф Лион и Лора Марлинг, окачествяват таланта на The Staves като толкова предизвикателен, че двамата, независимо един от друг, се свързват с групата. Дебютният албум на The Staves, който се очаква да излезе през 2012 г., ще бъде първият албум, за който баща и син споделят продуцентски права.

За Дженеръл Фиаскo (General Fiasco):

Инди-рок група от Белъхи, Северна Ирландия. От сформирането си през 2006 г. Дженеръл Фиаско участват в турнета с Fighting With Wire, The Wombats, One Night Only, The Pigeon Detectives, The Enemy, Jet and Kids In Glass Houses. Издават дебютния си албум, наречен ‘Buildings’, през март 2010 г.

В промеждутъците между турнетата и клубните изпълнения, групата е непрекъснато и в студиото. Демо-запис от 2008 г. им извоюва място в BBC Introducing Stage на тазгодишния фестивал Reading & Leeds. Първият им сингъл, ‘Rebel Get By’, е издаден през ноември 2008 г., а Зейн Лоуи включва втория им сингъл ‘Something Sometime в класацията си ‘Hottest Record in the World’. Това лято групата подписва договор с Infectious Records. NME ги обявява за една от „десетте надежди на близкото бъдеще”. Групата е в плейлистите на Зейн Лоуи, Стив Ламак, Колин Мъри, Джени Хюстън и Сара Кокс, присъства и в ефира и на Xfm. Дженеръл Фиаско подгряват и Сноу Патрол за концерта им в Уорд Парк през юни 2010.

За Дейвид Си Клемънтс (David C Clements):

Като музикален проект Дейвид Си Клемънтс се появява на 1 януари 2012 г. През първите няколко месеца на годината Дейвид пуска онлайн три сингъла с по две парчета, с което предизвиква сериозно притеснение в индустрията и си спечелва подкрепа от Two Door Cinema Club, изпълнение на живо по BBC Radio One, участие в изява на Union Chapel London, реклама по Channel 4, сесия в сайта Day Trotter и поредица от излъчвания в местните радиостанции.

“Дейвид има гласа на меланхоличен ангел. Има рядък усет за мелодията и текста, който достига право в сърцата на слушателите” – Пол МакКлийн, BBC Radio Ulster.