Двайсет години след „Танцьорка в мрака“ на Ларс фон Триер – преживяване, което й донесе награда от филмовия фестивал в Кан, но което тя определя като „травматично“, ексцентричната Бьорк отново се обръща към киното. Филмът е The Northman („Севернякът“) на американеца Робърт Егърс, който миналата година бе аплодиран в Кан за предишната си работа – „Фарът“ с Уилем Дефо и Робърт Патинсън.

След седмица режисьорът се готви да започне снимки за мащабен викингски блокбастър с участието на Уилем Дефо, Никол Кидман, Бил и Александър Скарсгард и Аня Тейлър-Джой. Съобщение в социалните мрежи, качено от член на екипа, разкрива, че исландската певица във филма вероятно ще играе вещица или жена, нарочена за такава, а редом с нея ще се изявява и дъщерята на певицата – Айсидора, родена от 13-годишната й връзка с американския режисьор и художник Матю Барни. Заедно с Барни 55-годишната днес Бьорк има още едно приключение пред кинокамерата – Drawing Restraint 9, визионерски арт филм от 2005 г.

Викингската сага „Севернякът“ ще се развива именно в родината на Бьорк Исландия. Сценарият е писан от Егърс заедно с исландския романист и поет Шьон – дългогодишен текстописец на певицата. Историята, ситуирана в Х век, разказва за един северен принц (Хамлет?!), който търси отмъщение за смъртта на баща си. В ролята ще бъде Александър Скарсгард.