Предизвестена смърт - това като че ли е в момента положението с родната чалга.

Музиката на народа все повече криви от чистия си вид към нещо доста по-различно, като става все по-трудно да се познае коя певица е поп фолк, коя е поп, коя е народна и коя от изпълнителките е на път окончателно да се откаже от стила си и да започне борба за нови територии.

Първият признак, че идва краят на чалгата, се появи още преди години, когато певиците масово започнаха да преминават от характерното хвърляне на гюбеци към автентичния фолклор. Знае се, че всичко ново е добре забравено старо. Може би затова емблематични чалгаджийки внезапно започнаха една по една да обявяват, че ще правят фолклорни албуми. И се започна лудо ровене за овехтели народни песни, които да извадят от пепелта, за да заместят с тях опразнените си откъм идеи репертоари. Първата крачка още преди години направи Слави Трифонов със своите македонски песни. Оттогава примерът му е светла следа за много негови колеги.

Една от първите в чалга бранша, която се ориентира към чистия фолклор, е Нелина. Очевидно тя правилно прецени още преди години, че народната музика никога няма да остарее. Затова, вместо да обикаля кръчма след кръчма в търсене на бакшиши като колежките си, се насочи към сигурното. Тя вече има няколко фолклорни албума и работи по пореден, който щял да е с непознати песни.

„Почувствах нужда да поднеса нещо ново, различно на публиката, нещо по-автентично. Напоследък лисват „нови" народни песни, които не са много комерсиални, а пък имат нужда да бъдат извадени на бял свят", разказа тя наскоро пред телевизията на своя продуцент - Митко Пайнера.

След като се изяви като танцьорка и показа, че освен с кючеците се справя добре и с тангото, валса, ча-ча и джайв, Глория също като Нелина реши, че ще сменя стила. И тя прецени, че народните песни най-добре й лежат. Досега е пяла доста такива, но за първи път прави цял албум. Вероятно по пътя на най-малкото съпротивление, тя е включила популярни парчета като „Катерино моме", „Назад, назад, моме Калино" и „Кой уши байрака?". Ивана също направи цял албум с народни и фолклорни песни - „От извора". Звездата призна пред „Всеки ден", че на участията поне половината от песните, които изпълнява, са народни - при това по желание на публиката. „Чалга почти не изпълнявам - само 2-3 парчета за вдигане на градуса", казва Ивана.

Фамозните Галена и Емилия също твърдят, че фолклорът им бил на сърцето. За тях все още не е ясно дали завинаги ще изоставят поп фолка, но пък е сигурно, че се канят да позапълнят очевидно празната ниша на чистия фолклор. Кръшната Галена като малка учела в училище за народно пеене, пише ''Всеки ден''. Понеже очевидно й е омръзнало да слуша за себе си, че не може да пее, решила да направи няколко народни песни, за да покаже, че и нея си я бива в тази игра. За да се подготви, започнала да слуша в колата си само автентичен фолклор, сподели самата тя. Била толкова подготвена, че щяла да запише целия албум най-много за една седмица.

Пред голям проблем обаче се изправила половинката на Коко Динев в своя план от чалгаджийка да става народна певица. Тя подходила много отговорно към идеята, цяла година подбирала и записвала песни и накрая се оказало, че не може да се сдобие с авторските права за издаването им. „Всеки се пише за автор, не знам на кого трябва да платя", оплаквала се Емилия на приятелки. На всичкото отгоре част от певиците я заплашили, че ще я дадат на съд, ако не им плати, а най-лошото било, че за една песен се явявали по няколко претендентки. Амбициозната дама вече се притеснява да не стане така, че целият й труд да отиде по дяволите заради едната ревност на старите народни певици към творчество, което на практика няма известни автори.

Към народната музика от години посяга Деси Слава в моментите, в които трябва да покаже нещо „по-така" пред отбрана публика. На концерт в операта например наскоро тя изпя „Лале ли си, зюмбюл ли си?", а на финала на „ВИП Брадър" заедно с колежката й Лияна се представиха не с парче като „Ох, ох", а с нещо много по-рафинирано - „Лудо младо".

Очевидно поп фолкът започна все повече да клони към чист фолк. Между другото за чалгата все още има публика и това беше доказано миналата седмица на концерта за 12-ия рожден ден на ТВ „Планета". Зала 1 на НДК се пръскаше по шевовете от хора. Миналото лято обаче беше първото от години, в което „Пайнер" се отказа от иначе традиционното си национално турне. Ако това не е знак, че публиката се отдръпва от доскоро любимия си стил, здраве му кажи.

Същевременно всички билети за концерта на Николина Чакърдъкова на 11 декември в зала 1 на НДК бяха продадени за 2 дни. Наложи се певицата да наеме залата и за следващия ден - 12 декември, за да удовлетвори хилядите желаещи. Цените от 40-55 лева изобщо не притесняват феновете на спектакъла й.



Хаусът измества кючеците

Който не може да пее народно, прави хаус парчета, а понякога - и двете едновременно. Такава е тенденцията напоследък в поп фолка. Андреа например не се слави с особен глас и едва ли ще може да извие „Излел е Делю хайдутин". За сметка на това обаче амбицията й няма граници. И понеже не иска да си остане цял живот чалгаджийка, певицата реши да се превърне в българско подобие на румънската Инна. Тя започна да прави денс парчета по подобие на румънските, като част от тях даже са дуети с нейни колеги от севера.

Деси Слава е добра във фолклора, но не е чужда и на хауса. Последното й парче с Алек Сандър няма нищо общо с чалгата и даде повод да се заговори, че блондинката завинаги къса със стила, който я направи звезда. И Емилия наскоро представи парче с колегата си Лазар, което е всичко друго, но не и поп фолк. В него мъжката половина от песента е изцяло на английски.