Главната героиня на шпионския скандал от миналото лято Анна Чапман отказа да се появи на церемонията по връчването на премията "Серебрянная калоша" (в превод Сребърен галош) и изпрати свой представител юрист, който да предаде на организаторите на церемонията.

Наградата е учредена от радиото "Серебрянный дождь" и се връчва за най-съмнителни постижения в областта на шоубизнеса. Тя съществува от 1996 г. и се връчва всяка година. Името идва от фразата „сесть в калошу“, която означава да попаднеш в неудобно положение, а прилагателното "сребърен" е по аналогия с американските награди „Златната малинка“, връчвана за най-лошите постижения в кинематографията. Самото радио е с доста хумористична насоченост.

Сред наградените и номинираните през годините са Роман Абрамович за покупката на Челси, Алла Пугачова и Филип Киркоров, Михаил Саакашвили, Юрий Лужков и много други герои на съвремието в Русия.

В писмото, написано по поръчка на Чапман и подписано от адвоката Красюко, се казва, че агент "90-60-90" смята за оскърбително предложението да получи наградата и да присъства на партито по връчването й, което е било в неделя вечер. Под достойнството й е да получава каквото и да било награди. Според писмото до организаторите на "Сребърен галош" Анна Чапман е уважавана от премиера на страната Владимир Путин и от президента Дмитрий Медведев, като е получила важни държавни награди. "Отношението на властта към Чапман добре доказва заслугите й", се казва в гневното послание.

Освен недоволството към организаторите на веселото събитие адвокатът на хубавата Анна заплашва хората от "Сребърния галош" с това, че ще бъдат съдени и ще бъде предявен финансов иск за обида в размер на милиони.

Организаторите обаче изобщо не се притеснили от писмото на адвоката на Чапман, а дори го прочели цялото по време на връчването на наградите. Ксения Собчак и Андрей Фомин от радиото "Серебрянный дождь" номинирали Анна в категорията "Промоушенничество года", наградата за най-съмнителна пиар кампания на годината.

През изминалата почти цяла година Чапман не слезе от страниците на вестниците - тя се появи на корицата на мъжкото списание "Максим", води рубрика по телевизията, последно стана главен редактор на месечника Venture Business News.