Chef Андре и Ранков опитват ромска кухня

30 ноември 2017 | 16:04
Прочетена
687
 

Ловците на храна“ Chef Андре Токев и Събин Ранков гостуват в Сливен, за да опитат ромската и каракачанска кухня – тази неделя.

В неделя от 12:30 часа „Ловците на храна” Chef Андре Токев и Събин Ранков се отправят към Сливен, за да представят на зрителите

пъстро и разнообразно меню от различни етнически кухни.

На път към „града на стоте воеводи“, Chef Токев ще посети националния архитектурен резерват и античен град Кабиле. Той е бил превзет от римския пълководец Лукулус – основоположник на гурме културата в Римската империя. Още през I век пр. Хр. в салоните на неговата резиденция са се състояли бляскави вечери, а по време на походите си, той е разпространил в Европа кайсиите и черешите, непознати до тогава по тракийските земи. От неговото име произлиза и думата „лукс“, с която в днешно време определяме всички най-желани продукти и услуги.



Според античните източници, град Кабиле е бил център на Одринското царство, което успява за кратко време да обедини повечето тракийски племена. Построен по класическите правила на елинските градове, в периода 4-1 в. пр. Хр. той бележи най-голям разцвет и се превръща в столица с население около 7 хил. души. На негова територия се намира и скалното светилище „Зайчи зъб“, което е било достъпно само за избрани жреци и владетели, достойни да се преклонят пред богинята Кибела, яхнала лъв.

През това време Събин Ранков ще навести любезната Катя, за да се снабди с домашни зеленчуци. „Острието“ на Chef Токев ще се отбие и до ромския квартал на Сливен при Стела, за да запознае журито на MasterChef с колоритните песни на ансамбъл „Романи чълхъя“, както и с автентични пикантни ястия като гювеч с дюли и сливи, постни сърми с праз и люти чушки, невинч със „зъмски“ лапад, супа от топло вино с чушки против грип, „циганска баница“ и топеница.

Любезната домакиня леля Дора ще посрещне „ловците на храна“ в дома си в Сливен, за да им приготви типични блюда като сладки милинки и баница със зеле. Тя ще ги нагости с ликьор от орехи и ще отвори от прясната туршия, за да сподели техниките и рецептите си с дългоочакваните гости. Брашно, яйца, кисело мляко, мая, сол и захар ще се превърнат в пухкав десерт във вещите ръце на стопанката, гарнирани с интересни истории за пътя на каракачаните от Бяло море до Сливен, фолклора им и сборовете в местността Карандила, които пазят традициите живи и до днес. Докато тестото втасва и с Андре приготвят заливка от запържено масло и олио, тя ще разкаже на гурме-специалиста, че в каракачанската кухня преобладават млечните продукти, обословени от живота в планините.



Майсторката на носии ще покаже на зрителита на „Ловци на храна“ по bTV своята специална баница, която се приготвя като към 1 кг. брашно се добавя 1/2 литър вода и няколко лъжици олио, за да не лепне тестото при месене. Плънката се прави от намачкано със сол прясно зеле и натрошено сирене. Разточват се тънки кори, които не се навиват, а се нареждат на пластове. Баницата се разрязва на триъгълници, поръсва се с олио и се пече, докато се зачерви. В сезона на зимнината Chef Токев ще вземе от Дора и рецептата за царска туршия с гарантиран резултат. Сместта от 4 кг. камби, 4 кг. зеле, 1 кг. моркови, 5 ч.ч. вода, 5 ч.ч. оцет, 5 ч.ч. захар и ½ ч.ч. сол престоява 2-3 дни и след това се консервира в буркани.

В замяна на ценните истории и съхранени във времето рецепти, Chef Токев ще приготви за домакинята си едно цветно и модерно ястие със сезонни продукти. От тестото за баница топ- кулинарят ще разточи правоъгълна кора, която ще намаже с разтопено масло, а в нея ще завие бахур. Докато тя се пече, журито на MasterChef ще почисти и задуши моркови, пресен лук, пащърнак, целина, цвекло, пресен боб и дюля. От листата на морковите, целината и лука, той ще приготви песто като добави в блендера орехови ядки, български кашкавал и зехтин. Ястието ще сервира като използва сосът като основа, върху него аранжира апетитните зеленчуци и завърши с вкусната месна баничка.

Как се отдава земеделието на Събин, как изглежда сливенската „карандилка“ и как се съхранява лапад за зимата? Кога за първи път Chef Токев е опитал „циганска баница“, каква е историята на каракачанските носии и как се приготвя ликьор от орехи, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ 

Автор / Източник:

HotNews.bg

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Джулиана Гани с нов горещ кадър

Моделката споделя с последователите си снимки от всеки щастлив момент в компанията на съпруга си Станимир

Мария свали сутиена

Феновете заподозряха сериозно участие на фотошопа

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Деси Фотосесията с подаръци за 10 бона (снимка)

Деси се похвали с луксозни дрехи от известна марка и бижута

90 лири за билет за Слави в Лондон

Трифонов пее в английската столица на 9 юни

Мис Силикон болезнено суеверна

Сексапилната носителка на титлата Мис Силикон Габриела Попова издаде, че голяма част от забавните истории в миналото се дължат на суеверия

Диана Найденова е бременна

В края на 2013 г. Диана каза „да” на Мирослав на дискретна церемония

Тимати предизвика фурор в България

Рапърът пя близо два часа пред пълна зала, успявайки да вдигне на крака многобройната публика в „Универсиада“

Ирен Онтева се премести в Милано

43-годишната моделка Ирен Онтева нехае за годините и продължава да изглежда зашеметяващо

Ники Михайлов е копие на гримьора на Николета

След еуфорията около любовните признания на Ники и Николета със страстни снимки в социалните мрежи на Свети Валентин по-наблюдателни фенове на най-хитовата звездна двойка забелязаха, че вратарят изгле

Любо Киров се пристрасти към чашката

Певецът печели близо 50 бона месечно от участия, но натоварването в последно време му създава сериозни проблеми

Анорексията пак стигна Харизанова (снимки)

Венета изплаши последователите си в социалната мрежа

Защо Кейт Мидълтън не носи черна рокля на БАФТА?

Херцогинята на Кеймбридж изненада гилдията и медиите, като наруши дрескода на вечерта

Рут Колева напуска България

Мине не мине и певицата Рут Колева се опитва да напомни за себе си с някое кардинално решение.

Тамара Георгиева нарочно слабее!

Тамара започнала да слабее през януари

В Ямбол изпиха над 3000 литра вино за празника на "Вила Ямбол"

Ути Бъчваров подготви специално кулинарно шоу, а кукери и танцови състави пресъздадоха ритуали от ямболския регион

Нели Петкова уплаши Гала

Блондинката слаба като вейка

Гери-Никол е готова да избухне в Капките!

Българската R&B дива ще разкрие в нова светлина своя артистичен потенциал

Тв и Риалити

Нели Петкова уплаши Гала

Блондинката слаба като вейка

Гери-Никол е готова да избухне в Капките!

Българската R&B дива ще разкрие в нова светлина своя артистичен потенциал

Камелия посече Шанел от Широка лъка

„Гласът на България” стартира само с един участник, който пее фолк

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Мис България стана втора Райна

Опровергава всяка публикация с настървение точно като фолкпевицата

Яна Маринова: Стреляха по мен, когато бях на 16

Актрисата говори за един от най-кошмарните периоди от живота й

Диана Любенова се излага с беден речник

Тв водещата Диана Любенова се нуждае от спешно обогатяване на речника

Виж още от Издънки

Култура

Стартира кинофестивалът Берлинале

Близо 400 заглавия ще бъдат показани тази година

"Искам да бъда свободен" - разкази в памет на Апостола

Журналистът Димитър Дишев (1935–2012) създава един завършен образ на Апостола на свободата, като показва множество различни гледни точки за живота и делото на Дякона в сборника си с разкази „Искам да

Виж още от Култура

Fashionista

Защо Кейт Мидълтън не носи черна рокля на БАФТА?

Херцогинята на Кеймбридж изненада гилдията и медиите, като наруши дрескода на вечерта

Майсторът на булчинските рокли идва в България

В София Тони Ментел, който проектира линиите на "Джъстин Александър" "Signature" и "Lillian West ", ще сподели тайната на перфектната сватбена рокля

Каролина Ерера направи последното си ревю

Новината идва по средата на откровени размествания и промени в Седмица на модата в Ню Йорк

Виж още от Fashionista