Ловците на храна“ Chef Андре Токев и Събин Ранков гостуват в Сливен, за да опитат ромската и каракачанска кухня – тази неделя.

В неделя от 12:30 часа „Ловците на храна” Chef Андре Токев и Събин Ранков се отправят към Сливен, за да представят на зрителите

пъстро и разнообразно меню от различни етнически кухни.

На път към „града на стоте воеводи“, Chef Токев ще посети националния архитектурен резерват и античен град Кабиле. Той е бил превзет от римския пълководец Лукулус – основоположник на гурме културата в Римската империя. Още през I век пр. Хр. в салоните на неговата резиденция са се състояли бляскави вечери, а по време на походите си, той е разпространил в Европа кайсиите и черешите, непознати до тогава по тракийските земи. От неговото име произлиза и думата „лукс“, с която в днешно време определяме всички най-желани продукти и услуги.



Според античните източници, град Кабиле е бил център на Одринското царство, което успява за кратко време да обедини повечето тракийски племена. Построен по класическите правила на елинските градове, в периода 4-1 в. пр. Хр. той бележи най-голям разцвет и се превръща в столица с население около 7 хил. души. На негова територия се намира и скалното светилище „Зайчи зъб“, което е било достъпно само за избрани жреци и владетели, достойни да се преклонят пред богинята Кибела, яхнала лъв.

През това време Събин Ранков ще навести любезната Катя, за да се снабди с домашни зеленчуци. „Острието“ на Chef Токев ще се отбие и до ромския квартал на Сливен при Стела, за да запознае журито на MasterChef с колоритните песни на ансамбъл „Романи чълхъя“, както и с автентични пикантни ястия като гювеч с дюли и сливи, постни сърми с праз и люти чушки, невинч със „зъмски“ лапад, супа от топло вино с чушки против грип, „циганска баница“ и топеница.

Любезната домакиня леля Дора ще посрещне „ловците на храна“ в дома си в Сливен, за да им приготви типични блюда като сладки милинки и баница със зеле. Тя ще ги нагости с ликьор от орехи и ще отвори от прясната туршия, за да сподели техниките и рецептите си с дългоочакваните гости. Брашно, яйца, кисело мляко, мая, сол и захар ще се превърнат в пухкав десерт във вещите ръце на стопанката, гарнирани с интересни истории за пътя на каракачаните от Бяло море до Сливен, фолклора им и сборовете в местността Карандила, които пазят традициите живи и до днес. Докато тестото втасва и с Андре приготвят заливка от запържено масло и олио, тя ще разкаже на гурме-специалиста, че в каракачанската кухня преобладават млечните продукти, обословени от живота в планините.



Майсторката на носии ще покаже на зрителита на „Ловци на храна“ по bTV своята специална баница, която се приготвя като към 1 кг. брашно се добавя 1/2 литър вода и няколко лъжици олио, за да не лепне тестото при месене. Плънката се прави от намачкано със сол прясно зеле и натрошено сирене. Разточват се тънки кори, които не се навиват, а се нареждат на пластове. Баницата се разрязва на триъгълници, поръсва се с олио и се пече, докато се зачерви. В сезона на зимнината Chef Токев ще вземе от Дора и рецептата за царска туршия с гарантиран резултат. Сместта от 4 кг. камби, 4 кг. зеле, 1 кг. моркови, 5 ч.ч. вода, 5 ч.ч. оцет, 5 ч.ч. захар и ½ ч.ч. сол престоява 2-3 дни и след това се консервира в буркани.

В замяна на ценните истории и съхранени във времето рецепти, Chef Токев ще приготви за домакинята си едно цветно и модерно ястие със сезонни продукти. От тестото за баница топ- кулинарят ще разточи правоъгълна кора, която ще намаже с разтопено масло, а в нея ще завие бахур. Докато тя се пече, журито на MasterChef ще почисти и задуши моркови, пресен лук, пащърнак, целина, цвекло, пресен боб и дюля. От листата на морковите, целината и лука, той ще приготви песто като добави в блендера орехови ядки, български кашкавал и зехтин. Ястието ще сервира като използва сосът като основа, върху него аранжира апетитните зеленчуци и завърши с вкусната месна баничка.

Как се отдава земеделието на Събин, как изглежда сливенската „карандилка“ и как се съхранява лапад за зимата? Кога за първи път Chef Токев е опитал „циганска баница“, каква е историята на каракачанските носии и как се приготвя ликьор от орехи, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“