Chef Андре и Ранков опитват ромска кухня

30 ноември 2017 | 16:04
Прочетена
832
 

Ловците на храна“ Chef Андре Токев и Събин Ранков гостуват в Сливен, за да опитат ромската и каракачанска кухня – тази неделя.

В неделя от 12:30 часа „Ловците на храна” Chef Андре Токев и Събин Ранков се отправят към Сливен, за да представят на зрителите

пъстро и разнообразно меню от различни етнически кухни.

На път към „града на стоте воеводи“, Chef Токев ще посети националния архитектурен резерват и античен град Кабиле. Той е бил превзет от римския пълководец Лукулус – основоположник на гурме културата в Римската империя. Още през I век пр. Хр. в салоните на неговата резиденция са се състояли бляскави вечери, а по време на походите си, той е разпространил в Европа кайсиите и черешите, непознати до тогава по тракийските земи. От неговото име произлиза и думата „лукс“, с която в днешно време определяме всички най-желани продукти и услуги.



Според античните източници, град Кабиле е бил център на Одринското царство, което успява за кратко време да обедини повечето тракийски племена. Построен по класическите правила на елинските градове, в периода 4-1 в. пр. Хр. той бележи най-голям разцвет и се превръща в столица с население около 7 хил. души. На негова територия се намира и скалното светилище „Зайчи зъб“, което е било достъпно само за избрани жреци и владетели, достойни да се преклонят пред богинята Кибела, яхнала лъв.

През това време Събин Ранков ще навести любезната Катя, за да се снабди с домашни зеленчуци. „Острието“ на Chef Токев ще се отбие и до ромския квартал на Сливен при Стела, за да запознае журито на MasterChef с колоритните песни на ансамбъл „Романи чълхъя“, както и с автентични пикантни ястия като гювеч с дюли и сливи, постни сърми с праз и люти чушки, невинч със „зъмски“ лапад, супа от топло вино с чушки против грип, „циганска баница“ и топеница.

Любезната домакиня леля Дора ще посрещне „ловците на храна“ в дома си в Сливен, за да им приготви типични блюда като сладки милинки и баница със зеле. Тя ще ги нагости с ликьор от орехи и ще отвори от прясната туршия, за да сподели техниките и рецептите си с дългоочакваните гости. Брашно, яйца, кисело мляко, мая, сол и захар ще се превърнат в пухкав десерт във вещите ръце на стопанката, гарнирани с интересни истории за пътя на каракачаните от Бяло море до Сливен, фолклора им и сборовете в местността Карандила, които пазят традициите живи и до днес. Докато тестото втасва и с Андре приготвят заливка от запържено масло и олио, тя ще разкаже на гурме-специалиста, че в каракачанската кухня преобладават млечните продукти, обословени от живота в планините.



Майсторката на носии ще покаже на зрителита на „Ловци на храна“ по bTV своята специална баница, която се приготвя като към 1 кг. брашно се добавя 1/2 литър вода и няколко лъжици олио, за да не лепне тестото при месене. Плънката се прави от намачкано със сол прясно зеле и натрошено сирене. Разточват се тънки кори, които не се навиват, а се нареждат на пластове. Баницата се разрязва на триъгълници, поръсва се с олио и се пече, докато се зачерви. В сезона на зимнината Chef Токев ще вземе от Дора и рецептата за царска туршия с гарантиран резултат. Сместта от 4 кг. камби, 4 кг. зеле, 1 кг. моркови, 5 ч.ч. вода, 5 ч.ч. оцет, 5 ч.ч. захар и ½ ч.ч. сол престоява 2-3 дни и след това се консервира в буркани.

В замяна на ценните истории и съхранени във времето рецепти, Chef Токев ще приготви за домакинята си едно цветно и модерно ястие със сезонни продукти. От тестото за баница топ- кулинарят ще разточи правоъгълна кора, която ще намаже с разтопено масло, а в нея ще завие бахур. Докато тя се пече, журито на MasterChef ще почисти и задуши моркови, пресен лук, пащърнак, целина, цвекло, пресен боб и дюля. От листата на морковите, целината и лука, той ще приготви песто като добави в блендера орехови ядки, български кашкавал и зехтин. Ястието ще сервира като използва сосът като основа, върху него аранжира апетитните зеленчуци и завърши с вкусната месна баничка.

Как се отдава земеделието на Събин, как изглежда сливенската „карандилка“ и как се съхранява лапад за зимата? Кога за първи път Chef Токев е опитал „циганска баница“, каква е историята на каракачанските носии и как се приготвя ликьор от орехи, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ 

Автор / Източник:

HotNews.bg

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Андреа не остави нищо на въображението

Певицата предизвика възмущението на феновете

Плеймейтка стана "Мис Силикон"

Анна-Мария Чернева спечели короната на конкурса в Свети Влас

Гаджето на Чорбаджийски свали дрехите

Моделката Анастасия позира в изискана черно-бяло фотосесия

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Петканови жалят за Милен Цветков

Лудият репортер се прехранва със сериал

Ралица дебне с торта Салпаров

Актрисата изненада любимия си рожденик

Забранена любов в малко тосканско селце

"Рапсодия в Тоскана“ е хита това лято

Нина Добрева направи 9 експеримента (Видео)

От свирене с акордеон до търсене на бисквитка в кучешки лакомства

Кристиан Костов показа семейството си

Заведе родата си на руско парти в Свети Влас

Нашенец от "Америка търси талант" свири в София

Светлин Радославов никога не забравя, че е българин

"Скъпи наследници" се връщат на 17 септември

Иво Аръков и Михаил Билалов правят продължението още по-динамично

Ева Веселинова на опашка за курбан

Репортерката гостува на семейството си в Санторини

Наум Шопов блъска във фитнеса на Свети Влас

Още куп звезди на Нова телевизия отдъхват край морето

Бебето на Андрей с първо море (Снимки)

Половинката му Емануела Толева разказа за почивката

ММА състезателка проговори за групово изнасилване

Инцидентът станал по време на парти, когато била едва 14-годишна

Снимат "Откраднат живот" и в Берлин

Вергов застанал пред камерата веднага след слизането от самолета

Водещата на тотото вдига сватба

Марина Кискинова получи пръстен в Италия от човек на Графа

Мария и Рачков почиват заедно в Италия

Двамата са в компанията на все известни телевизионери

Тв и Риалити

Ралица дебне с торта Салпаров

Актрисата изненада любимия си рожденик

Кристиан Костов показа семейството си

Заведе родата си на руско парти в Свети Влас

Нашенец от "Америка търси талант" свири в София

Светлин Радославов никога не забравя, че е българин

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Гръмнаха гърдите на фолк певица

Марина Тошич без притеснение се показва по монокини

Киро Скалата:Сексът на открито е кретения

Двама 70-годишни българи бяха изловени при интимен акт в Солун

Мегз проплака: Ограбиха ме на светско парти!

Риалити звездата остана без пари и лични документи

Виж още от Издънки

Култура

Краси Ранков между любовница и съпруга в нова пиеса

Репетициите за новия спектакъл на Владимир Петков започнаха в Търговище

Миро се събра с трио “Сопрано”

Певецът в нов проект "Ей така"

Вергов разкрива тайните на класическата музика

"Фортисимо Фест" 2018 на турне в три града - Разград, Враца и София

Виж още от Култура

Fashionista

Наоми шашна с тази визия

Кембъл посети модна изложба ето така

Как модата ни убива

Високите токчета и впитите дънки са наши врагове

Мария Илиева разкри какво прави за кожата си

Певицата се хвали с успеха си

Виж още от Fashionista

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?