Chef Андре Токев и Събин Ранков изследват автентични рецепти за дивечово месо в Кърджалийско – тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV

В неделя от 12:30 часа Chef Андре Токев и Събин Ранков ще заведат зрителите на „Ловците на храна” по bTV в района на Кърджали. Те ще посетят ловното стопанство „Студен кладенец“, а любезният домакин Вальо ще ги запознае с детайли относно популацията от лопатари и приложението им в кулинарията. Разположено на 5 700 хектара в Източните Родопи, в него гнездят черни лешояди, фазани, яребици, диви патици и корморани. Обитава се от сърни, глигани, вълци, лисици и редките зубри. Според легендите, през него е минавал и римски път, който е водел до археологически комплекс Перперикон.
 

След като се наслади на биоразнообразието в горите и живописните гледки на едноименния язовир, Chef Токев ще посети ловния дом, за да опита местните рецепти за супа от фазан и лопатарско. Към сварената и обезкостена птица се добавят лук и морков, фиде и черен пипер, застройва се с жълтък и кисело мляко. Топ-кулинарят ще приготви бърза наденица с лук, чесън, грах, соев сос, балканска чубрица и жълт кантарион. Задължителното за ловджийската среща филе от лопатар, ще се превърне в модерно ястие, гарнирано с какаов сос. Андре ще нареже месото на медальони и ще ги запържи за кратко, след което в същия тиган ще запече какао, люта чушка, зехтин и вода, за да се получи пикантна редуцирана смес. Като гарнитура на ястието, той ще предложи на домакините си запържен карфиол с масло, лешници и хлебни крутони. В допълнение, „острието“ на Chef Токев ще приготви здравословно смути от маруля, краставица, банан и кисело мляко като предястие.

Събин ще получи още една „тежка задача“ от журито на MasterChef, а именно - да посети готвача, който твърди, че прави най-вкусното шкембе в цяла България. Майстор Рущи застройва супата с кисело мляко, яйца и запържено в олио и масло брашно. Той сервира чорбата с комбинация от лимон и оцет, както и задължителния за пикантния вкус лют червен пипер.

Chef Токев ще посети Перперикон, за да се срещне с проф. Овчаров и да научи повече култовото светилище за траките. Любопитни ритуали в чест на бога на виното – Дионис, митове за предсказанието, че Александър Велики ще завладее света, архитектурата на акропола и двата големи квартала на града ще превърнат 7000-годишната история в завладяваща приказка. Още от праисторически времена хълмът е бил предпочитана точка за жертвоприношения, а в последствие се превръща и в обиталище на царе и жреци. „Ловецът на храна“ ще види тронната зала, ще разбере как се е гадаело на огън, че траките са правели и пиели виното гъсто и как са провеждали митичните вакханалии за страшния бог Загрей. Той ще види любопитни кулинарни артефакти като фурните „питоси“, делви за съхранение на жито, изсечена в скалите печка за делви, автентични промели и огромна преса за вино.
 

Кой е царят на ловното стопанство „Студен кладенец“, колко време е необходимо на дивеча, за да се сготви, с какво се поднася еленсктото на фурна и кога е най-вкусен глиганът? От кога Перперикон е включен в списъка на чудесата на света и каква част от него още не е изследвана, отива ли си шоколадът със зехтин и колко големи са зубрите, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV.