Седмица преди старта на най-успешното кулинарно риалити в България, Chef Андре Токев направи за зрителите на „Тази сутрин” по bTV ексклузивен MasterClass за маринован лаврак с туршия и хайвер от лук.

Различната и нестандартна рецепта стартира с приготвянето на „чай” от гореща вода и дръжките от копър, който се кипва, към него се добавят мед, сол, лимонов сок и зеленчуци по избор за туршията.

Кулинарният енциклопедист в журито на MasterChef предложи комбинация от пресен лук, корен на магданоз, моркови, чушки, краставица, които след завиране се свалят от огъня и се оставят да поемат ароматите за два-три часа. Chef Токев показа принципът на мариноване на риба, която се овалва в смес от равни части захар и сол и ароматната подправка сминдух, увива се в готварско фолио и се оставя в хладилника за период от един до три часа.

Следващата стъпка към перфектното ястие в MasterClass-а на Chef Андре Токев е приготвянето на пяна от прясно мляко с хрян с помощта на помпа за аквариум, която вкарва въздух в сместа и я превръща в пухкав топинг за туршията. Изненадващият хайвер от лук, който ще придаде свежест и пикантност на ястието се приготвя като зелената част на пресен лук се пасира с вода, прецежда се и се желира с желатин. Когато сместа стегне се натрошава с вилица до вида на дребни перли.

Вече маринованата риба се запича с кухненска горелка, поставя се под буркан и се опушва с уред, подобен на лула. И воала – изисканото и вкусно ястие обединява полезните вещества на сезонните продукти, с нестандартни решения за текстурите и атрактивното поднасяне с ароматен пушак.

За третото поколение от кулинарни гладиатори, които ще се изправят пред взискателното жури на MasterChef на 27 февруари от 21:00 часа по bTV, Chef Токев сподели, че е приятно изненадан от знанията и подготовката им. Той обеща на зрителите неочаквани и зрелищни гурме приключения, които ще взривят границите на въображението и сетивата. Само след седмица новите предизвикателства в най-голямата кухня в България ще бъдат гарнирани с промени в регламента, които ще държат и хоби-готвачите, и зрителите на bTV в сладко напрежение.