Броени дни преди старта на третия сезон на MasterChef по bTV, Chef Виктор Ангелов предложи на зрителите на „Тази сутрин” нестандартни рецепти за приготвянето на баница, тортиля и сандвич на ютия.

Към тях кулинарният експерт приготви и барбекю сос в кафеварка, за да докаже, че готвенето може да бъде забавно предизвикателство към самия себе си, с което можеш да преминеш отвъд границите на възможното. Бързите и атрактивни рецепти, които всеки може да приготви с налични в хладилника продукти, гарантират забавление и изненада за гостите на всеки любител на добрия вкус.

Кашкавал, чедър, сладка и люта чушка - на вкус, съчетани с бекон, кимьон и други любими подправки, се превръщат в перфектната плънка за традиционната мексиканска тортиля. Задължителен елемент в рецептите за готвене с ютия е пергаментовата хартия, която предпазва питката от залепване, а правилното темпериране на гладачния уред е степен „като за чаршафи”.

Виктор отбеляза, че българите са много отворени към чуждестранните кухни, към различните вкусове и аромати, а имайки предвид, че испанските и мексиканските ястия са с по-силно изразени сетивни качества, те се очертават като любими на сънародниците ни. Според него търсенето на новото и по-високите изисквания към храната се дължат на по-голямата мобилност и разширяващия се мироглед на база повечето пътувания зад граница.

Тъй като в кулинарията възможностите се неограничени, продуктите за перфектния сандвич „под ютия” зависят от личните предпочитания, а времето за приготвянето му е по 2-3 минутки от всяка страна или „до получаването на златист загар”.

Тъй като сме в България, Chef Ангелов предложи и нещо традиционно, приготвено по нетрадиционен начин. Класическата баница, или гюзлеме по хасковски, изисква смес от разтопено масло, сирене, яйце и кисело мляко, която се завива в къпани кори. Методът и времето за приготвяне са същите като при сандвича и тортилята, а вкусът – гарантирано добър.

Как се приготвя барбекю сос в бразилска кафеварка? В резервоара за вода, към равни количества мед, соев сос, кетчуп, животински бульон и лъжичка коняк, се прибавя сок от портокал и лъжичка брашно. В цедката на кафеварката се поставят портокалови кори, пушен бекон и щипка кимьон, които се превръщат в есенция на соса. Вари се на бавен огън за постигане на плътна консистенция.

Chef Виктор Ангелов повдигна завесата пред изненадите в третия сезон на MasterChef, който стартира на 27 февруари в 21:00 часа по bTV. Експертът подчерта, че продължителността на епизодите ще бъде час и половина, изненадите и разликите в регламента ще направят динамиката още по-голяма, а конкуренцията ще е взривоопасна, тъй като за престижната титла и наградата от 100 000 лева ще се борят 21, а не 16 хоби-готвачи. Той обеща на зрителите на bTV експлозия от вкусове и ги предупреди да очакват неочакваното.

Chef Ангелов посъветва третото поколение гладиатори, които стъпват на кулинарната арена, да бъдат на първо място много чисти и подредени по време на работа – „с едната ръка да готвят, а с другата да чистят”. Задължителни качества за успех в MasterChef са креативността и самообладанието, любовта към експеримента, красивата презентация и отличния вкус на ястията.