Номер едно в цели пет категории е немият, черно-бял филм "Артистът". Френският филм на Мишел Хазаваничус беше оценен като най-добър филм, самият Хазаваничус взе награда за най-добър режисьор, а  Жан Дюжарден получи "Оскар" за най-добър актьор за главната си роля. 

Статуетките за "Артистът" не бяха изненада - той взе 6 награди "Сезар" и 7 награди "Бафта", същевременно изненадата е, че за пръв път от 83 години насам ням филм получава нагарди "Оскар".

И Мерил Стрийп най-сетне с "Оскар" - превъплъщението й в желязната лейди Марагарет Тачър и донесе статутетка след 17 номинации за наградите на Академията. Това е третият "Оскар" на Стрийп. Филмът "Желязната лейди" взе и наградата за грим. 

Актьорът Били Кристъл беше водещ на церемонията, след като Еди Мърфи отказа.

Мартин Скорсезе не остана по-назад от Хазаваничус по брой статуетки, той също печелейки 5 "Оскара" за "Изобретението на Хюго"  – за визуални ефекти, за операторско майсторство, за сценография и за звук и звуков монтаж.

Френската вълна на 84-те "Оскари" продължи с "Полунощ в Париж". Оригиналният сценарий на Уди Алън беше оценен и взе награда именно в тази категория.

Иранският филм "Надер и Симин: Раздялата" бе номиниран за най-добър чуждоезичен филм.