Изминала е почти една година от събитията, описани в книгата „Жената, която трябваше да умре“ (ИК „Колибри“, 2002 г.), и репортерката Аника Бенгтзон все още е измъчвана от кошмари, след като се е разминала на косъм от смъртта като пленница на Бомбаджията.

В службата отношенията с главния редактор Андерс Шиман са се обтегнали, а у дома тя и съпругът й се отчуждават все повече. Сякаш животът на всички е продължил, но без нея. Неспособна да се отърси от преживяния ужас, Аника открива, че се чувства жива и на себе си единствено когато е потънала до уши в работа.

В края на шейсетте е извършена една от най-дръзките терористични атаки в историята на Швеция – взривен е изтребител в силно охранявана военна база, ала извършителят така и не е заловен.  Въпреки възраженията на шефа си Аника заминава за северния град Люлео, решена да изтупа прахта от случая с тридесетгодишна давност, но вместо това попада на нов – Бени Екланд, колегата журналист, който е обещал да й съдейства в разследването, е загинал в привидно тривиална злополука.

Вярна на инстинктите си, Аника започва да търси връзка между атентата и смъртта на Бени, без да подозира, че се е натъкнала на гнездо на усойници. Сред мрачните силуети на западащия провинциален град, дълги години се е спотайвала една тайна, която отприщва помитаща вълна от насилие.

„Марклунд е една от най-динамичните и известни криминални авторки на нашето време.“ – Партриша Корнуел

„Благодарение на своите интелигентни истории, уверения си стил и критичен поглед към съвременното общество Лиза Марклунд няма равна.“ – Хенинг Манкел

„Вземете коя да е книга на Лиза Малклунд, четете я цяла нощ, изчакайте да отворят магазините и си купете още една.“ – Джеймс Патерсън

За Лиза Марклунд:

Лиза Марклунд е известна шведска криминална авторка, общественичка и журналистка с дългогодишен опит. Спечелва си световна слава с романите за упоритата разследваща репортерка Аника Бенгтзон. Безспорен факт е, че чрез своята героиня Марклунд успява да създаде най-силния и еманципиран женски образ в един жанр, доскоро доминиран предимно от писатели мъже. Книгите й се продават в милионни тиражи и са преведени на повече от трийсет езика. Лиза Марклунд, Хенинг Манкел, Стиг Ларшон и Камила Лeкберг формират „златното каре“ на шведския трилър. През 2009 г. шест от романите за Аника Бенгтзон са филмирани в изключително популярната телевизионна поредица „Криминален репортер“.